• שבת ומועדים
  • הכשרת כלים

הגעלה לפסח סיר שספק נאסר

הרב דוד חי הכהן

ג אדר ב' תשע"א
שאלה
יש לי מספר שאלות לגבי הגעלת כלים לפסח. (אני נוהגת לפי הספרדים) א. בפסח שעבר קרובת משפחה באה אלינו לעזור לנו בבישולים והביאה איתה איזה רוטב שהכינה בבית, היא טענה שזה כשר אבל אני לא ממש בטוחה כי היא לא דתיה ולפעמים אני שמה לב שלא אומרת את האמת לגמרי לגבי כשרויות. את הרוטב היא ערבבה עם בשר וטיגנה במחבת הטפלון שלנו בשמן עמוק, נראה לי. אחר כך היא העבירה את הקציצות לסיר אחר שמתחתיו היו ירקות ועליו היא שמה את הקציצות (אני לא זוכרת איזה סיר זה היה מתוך כל הסירים שלנו ). השאלה שלי היא, האם אפשר להגעיל את המחבת טפלון ומה לגבי הסיר שבו התבשלו הקציצות לאחר הטיגון? אני לא זוכרת איזה סיר זה, אני יודעת שיש סירים שלא ניתן להכשיר אותם (כמו קרמיקה, טפלון) ואני לא רוצה לזרוק את כל הסירים שלא ניתן להכשיר רק בגלל שאני לא זוכרת איזה מהסירים זה היה. מה גם שההורים שלי יכעסו עלי מאוד. איך ניתן להקל בעניין? ב.יש לי מחבת טפלון בשרית והיא דומה למחבת אחרת חלבית ואני חוששת אם השתמשנו בה לחלבי למרות שלא זכור לי בוודאות. מה ניתן לעשות במקרה כזה? תודה וסליחה על האריכות.
תשובה
א. באופן חד פעמי, כיוון שעברה שנה תרתיחי מים במחבת ובסירים שיש עליהם חשש והכל יוכשר. ב. אם היא של פסח, ניתן להכשיר ע"י הגעלה בתנאי שתסמני אותה כדי לא לחזור על טעות. אם לשאר ימות השנה, תגעילי אותה במים רותחים עם קצת סבון אחרי שלא תשתמשי בה יום שלם ואח"כ תוכלי לחזור לשימוש הבשרי עם סימון מתאים.