• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

הכל קבוע מראש?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ט ניסן תשס"ד
שאלה
מזה מספר שנים אני מתלבט ומתחבט בשאלה האם הכל קבוע מראש או לא. אני מאמין כי אנחנו יכולים לשנות את הדרך שבה נעבור אך לא את הסוף. במקרה האופטימלי נוכל לשנות את סגנון החיים שלנו ואת היחס שלנו אל המציאות שאנו חיים בה ותו לא. בעת האחרונה התוודעתי לידיעה המרעישה כי גישתי סותרת את האמונה היהודית. מאחר ואני אדם מאמין רציתי לדעת האומנם ובמה?
תשובה
אחד מיסודות האמונה הוא להאמין שיש בחירה חופשית לאדם והאדם אחראי על מעשיו ובידו לבחור בטוב או להפך. ועל כן יש שכר טוב על המעשים הטובים ויש עונש על המעשים הרעים. ואולם יש גם השגחה אלוקית שמכוונת את העולם ועל כך אמרו חכמים "הכל צפוי והרשות נתונה" כלומר יש בחירה חופשית לאדם והבחירה החופשית יוצאת מתאימה לתכנון האלוקי ואל תשאל איך אפשר להבין זאת כי כבר עמד על כך הרמב"ם שענין זה נשגב מיכולת האדם להבין. אך כך הוא הדבר.