• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

מהות שמירת השבת והסבר לבחורה מתחזקת

הרב יצחק גרינבלט

כ"ה ניסן תשע"א
שאלה
שלום אני בחור דתי, אוהב לקרוא וללמוד, אני קורא הרבה ספרים ולומד תמיד על הדת. חברה שלי באה מבית חילוני לגמרי, אני דת, ואין לי מושג על הדת, אני מסביר לה דברים לאט לאט ומקרב אותה, על רוב הדברים היא מסכימה אך יש דברים שבאים איתה מהבית מההורים והם עוקצים אותה לפעמים והיא מקשה עלי לתת לה תשובות. למשל בשמירת השבת, היא רגילה מגיל קטן שבשבת הם היו הולכים לטייל ולחרוש את הארץ כי שני ההורים שלה הם אנשים עובדים ורק בשבתות יש זמן והיא הייתה רגילה לטיולים כל שבת. ועכשיו היא שואלת אותי, כשנתחתן ונעבוד כל השבוע מתי יהיה לנו זמן לטייל? מתי יהיה לנו זמן לראות סרט טוב אם לא בשבת? מתי אני אוכל לכתוב וללמוד דברים אם לא בשבת?, היא מסכימה איתי על עקרון השבת אבל לא על הדברים שאסור, היא אומרת מזה מפריע לה’ שאני כותבת?, אני מנסה להסביר לה את מהות השבת ואת המנוחה ואת העצירה ממרוץ החיים, גם אמרתי לה שיש לדתיים זמן לטייל כמו בחול המועד וחופשות החגים וגם יש חופשות מהעבודה בנוסף אמרתי לה שאם מטיילים בטעם טוב ולא כל שבת זה יותר כיף, הכוונה שילד מחכה לחג כדי לטייל אז יש לו הנאה גדולה יותר מאשר שכל שבת הוא מטייל, בנוסף היא אומרת לי שהיא רואה אנשים שכבר בצהרי יום שבת מחכים לצאת השבת וזה באמת ככה אפילו אצלי במשפחה בשעה 4 כבר מסתכלים בשעון ומחכים מתי תצא השבת, ואין לי תשובות מספקות לתת לה וזה נושא קריטי בהתחזקות שלה, אני אשמח אם תתנו לי תשובה, בנוסף לזה שאין לה ידע והכרות עם הדת יש לה גם טפטופים אנטי דת מהמשפחה וזה מקשה עלי מאוד כי להורים שלה יש את השאלות החודרניות כגון איפה ה’ היה בשואה וכו’ ואני מתעלם מהשאלות האלה אבל אתם יודעים כמו שרשום בפרקי אבות, צריך ללמוד היטב כדי לדעת מה להשיב לאפיקורוסים. תודה רבה, מצפה לתשובה וחג שמח!
תשובה
בס"ד שלום לך. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך ולשמוע על הרצון הטוב שלך ועל הרצון שלה לשמוע וללמוד. לפעמים פונים אלינו כל מיני אנשים שאנו בקשר איתם ורוצים מאיתנו הסברים, אך לא תמיד אנו יודעים מה לענות. פעמים רבות אנשים שנתקלים במצבים אלו מחפשים תשובות, ואז התשובות שהם מוצאים לא כל כך מספקות, ובמקום לקרב הן רק מרחקות. לכן אחד מהדברים החשובים הוא לדעת להפנות הלאה. כשאדם לא כל כך יודע לענות, חשוב שהוא יסביר לשני שחוסר הידע להסביר נובע מקטנות שלו, ושחשוב לא להסתפק בקטנות הזו וללמוד ולברר במקומות טובים יותר. במקומות שרגילים לעסוק בדברים אלו ההסברים יהיו יותר מקיפים ויותר טובים. לכן לדעתי חשוב מאוד שלא אכנס עכשיו לכל השאלות אלא שתפנה אותה למקום שבו היא תוכל לשאול את השאלות וללמוד את התשובות. שאלות יפות כל כך כמו שהיא שואלת דורשות לימוד מסודר ולא תשובה זו או אחרת דרך האינטרנט. אם תרצו עזרה בהכוונה למקום לימוד שיתאים ושיעזור, אשמח להיות בקשר דרך האימייל שלי, ואעזור בכל מה שאוכל. בברכת הצלחה רבה, ואנא הזדרז לחזור אלי. הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com