• המניין

להתפלל עם חב"ד

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ז סיון תשע"א
שאלה
א. האם מותר להתפלל עם חב"ד במניין שלהם שתחילתו היא אחרי זמן תפילה? מדובר במקום שבו המניין היחיד שיש זה חב"ד. ב. בהנחה שעדיף להתפלל ביחידות בזמן מאשר במניין שלא בזמן, האם מותר להשלים להם מניין ובכך לגרום ליהודים אחרים לברך ברכות קריאת שמע אחרי הזמן (שראיתי שחלק מהפוסקים כותבים שזה לא תשא את שם ה’ אלוקיך לשווא, כמו למשל הערוך, ויותר מזה, גם בשולחן ערוך הרב פוסק שאסור לברך ברכות קריאת שמע אחרי הזמן)? (כי אם ידעו שאין מניין, יתפללו ביחידות בזמן). ג. האם יש בעיה בזה שהחזן הוא משיחיסט? (לא במוצהר, כדי לא להבריח יהודים מהקירוב שבית חב"ד מנסים עשות, אבל משיחיסט בהבנתו הפנימית).
תשובה
איני מכיר את התנאים במקום. אך אם במקום אין שום ביכנ"ס אחר, השיקול הוא לא רק הלכתי אלא ציבורי. האם לפרק את המסגרת היחידה של הציבור היהודי במקום? תביא בחשבון את ההשלכות על המשך החיים היהודים במקום. במקביל נסה לשכנע את חסידי חב"ד במקום שיקדימו את זמן התפילה. בין היתר גם בגלל השיקולים של אחריות להמשך החיים היהודים במקום. גם הם אחראים לכך. אך כל זה חייב להעשות בדרכי נועם וברוח טובה.