• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה לנשים

מדרשה לבנות זה רע?

הרב אליעזר מלמד

כ"ז אייר תשס"ד
שאלה
אני יודע שהרב די מתנגד שבנות ילכו למדרשה מכיוון שזה יכול לעכב את חתונתם ולגרום שאחוז הילודה בארץ ירד. לא מזמן נפגשתי עם מישהי שהמדרשה ממש שינתה את כל חייה. האם בשביל להפנים נקודה חשובה כזו לא חשוב שבנות כאלו שהם פלוס מינוס (נראה לי רוב הציבור שלנו) ילכו למדרשה אף על פי יהיו פחות ילדים בארץ?
תשובה
השמועה שאני מתנגד שבנות ילכו למדרשה אינה נכונה, ובודאי כשהיא מנומקת לפגיעה באחוז הילודה. במקרה שציינת ברור שאותה בת בחרה נכון בהחלטתה ללמוד שנה במדרשה. מה שכן, למי שאינה זקוקה לביסוס חזק של אמונתה, מוטב לדעתי שתקדים ללמוד מקצוע ותשלב יחד עם זה לימוד תורה. באופן זה תוכל לקדם את חתונתה, להעלות את הסיכוי שלה לרכוש מקצוע מכובד שבו תוכל למצות את כשרונותיה, למנוע את הסיכון שאח"כ תהיה מבוגרת ותתקשה להינשא. ואכן אם תינשא מוקדם יותר, זה יסייע לקיום מצוות פרו ורבו. מכל מקום, גם אם היא חזקה באמונתה, אינני מתנגד שתלמד במדרשה. הואיל והלימוד דבר חיובי, אין להתנגד לו ואין לפסול אותו. השאלה רק מה הדרך היותר טובה.