• שבת ומועדים
  • ימי הזיכרון והעצמאות

שיר המעלות בסוף תפילת יום העצמאות

הרב יוסף אפריון

א אלול תשע"א
שאלה
שלום בסידור רינת ישראל ובסידור בהוצאת משרד הדתות מופיעה הפיסקה הבאה בתפילת יום העצמאות ויום ירושלים. ומסיימים בשירת שיר המעלות בניגון התקוה. שאלתי היא: 1. מדוע שיר המעלות? 2. מדוע במנגינת התקוה? 3. מדוע לא שרים את התקוה? 4. מתי התחיל מנהג זה? 5. מדוע כשאומרים פרקי תפילה אחרים בתפילת יום העצמאות אין הכוונה באיזו מנגינה לשיר אותם? אודה לכבודו מאוד אם יוכל להאיר את דרכי בבשאלות אלו.
תשובה
שלום שיר המעלות בשוב ה' עוסק בגאולתן של ישראל "בשוב ה' את שיבת ציון" וכו' ההצעה לשיר אותו במגינת התקווה וכן גם שאר המזמורים וההוספות שהודפסו בסידורים עיקרם בנוסח שהתקין הרב נריה זצ"ל והוסכם עקרונית ע"י הרבנות הראשית. התפילה מורכבת ממקורות התורה וחז"ל ולכן לא שייך לשיר בה את התקוה. בשירת שיר המעלות במנגינת התקוה יש יותר מרמז לכך שהיה ראוי שהמנון המדינה יהיה שיר המעלות הנ"ל ולא התקוה, בעז"ה עוד נזכה.