• שאלות כלליות

הזמנת משפחה בשבת

הרב שמואל אליהו

כ"ח תשרי תשע"ב
שאלה
אני מתחתן עוד שלושה חודשים והמשפחות שלי ושל ארוסתי רוצות לערוך שבת חתן בבית אמי. כיוון שחצי מהמשפחה חילונים, ביקשתי שלא לערוך לי שבת חתן כלל כדי שלא יבואו אורחים בשבת ויעזבו בשבת. הבקשה הזו עוררה הרבה התנגדות מצד המשפחות. במיוחד, כיוון שהוריה של אשתי חרשים, הורי הוריה ודודיה טיפלו בה כבת, רואים בה כבת, ומצפים שיתייחסו אליהם כאל הוריה. גם ארוסתי לחוצה לגבי העניין, והיא ביקשה ממני להתחשב ביכולות שלה מבחינה דתית ובהשלכות השליליות של אי הזמנת משפחתה לשבת, אפילו אם אודיע שגם המשפחה שלי (דודים דודות) מוזמנת. אני בדילמה גדולה ולא יודע מה לעשות. ככל שניסיתי להסביר בדרכי נועם לפעמים ובתקיפות לפעמים, ככה ניתקלתי ביותר התנגדות. האם בכל זאת אוכל להזמין את המשפחות לשבת? האם לרב יש פתרון אחר בשבילי שלא יביא לסיכסוך/קרע ביני לבין אשתי לעתיד ובינה לבין משפחתה? אודה מאוד אם אקבל מספר התייחסויות למצב הרגיש.
תשובה
אתה לא אחראי על מה שאנשים אחרים עושים, אתה רק צריך לדאוג שאתה לא תהיה האשם בצורה ישירה לדברים לא טובים שלהם. במקרה שלך, נראה שהפתרון הוא לעשות שבת חתן ולומר לקרובים שאתה מזמין אותם ומצפה מהם לעשות את זה בלי חילול שבת. כמובן שצריך גם לדאוג שתהיה להם אפשרות טכנית להישאר כל השבת, מקום לישון ולאכול. אם אחר כך הם בכל זאת יסעו בשבת, זה כבר לא העסק שלך. הדרך הזאת עדיפה על ויכוחים.