• שאלות כלליות בברכות

נוסח הברכה בגוף שני ושלישי

הרב יעקב כהן

ג ניסן תשע"ב
שאלה
אתה יכול לפרט קצת יותר? מזה אומר לשון נסתר ולמה משתמשים בה? שים לב שגם הברכה הזאת היא יוצאת דופן מברכות אחרות (שלא כמו ברוך אתה ה’ בורא פרי הגפן פה זה ברוך אתה ה’ שהכול נהיה בדברו). התשובה לא ענתה לי מדוע יש לומר בדברו ולא בדברך
תשובה
שלום וברכה, כללית, נוסח הברכה משקף את העמדה הנפשית שלנו כשאנו פונים לה'. מצד אחד אנו חשים יראה גדולה, שכן מי אנחנו שנוכל לפנות אל ה' בורא העולם ומנהיגו? ועוד, כשאנחנו פונים אל אדם בשמו הפרטי אנחנו מתכוונים למישהו שראינו ואנו מכירים אותו, אולם כיצד אנו יכולים לפנות באופן ישיר אל ה' שהוא גבוה מכל גבוה? לכן נוסח הברכה מכיל לשון נסתר, לשון המבטאת את תחושת המרחק האינסופי בינינו לה'. מצד שני, ה' בחר להתגלות לנו לפי ערכנו "אנוכי ה' אלהיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים", אנחנו יודעים שכל רגע של חיים אנו מקבלים ממנו, שהוא אוהב אותנו מאוד מאוד ומשגיח עלינו, ומכאן נובעת תחושה נפשית של קרבה גדולה ושל רצון לפנות אל ה' כדבר איש אל רעהו. מצד זה, נוסח הברכה מכיל לשון של פניה ישירה. בשכלנו אין לנו אפשרות לתפוס כיצד שני הצדדים הללו מתיישבים יחד, אולם אנו יודעים ששניהם אמת - ה' הוא גם קרוב אלינו מכל קרוב, וגם גבוה מכל גבוה. בתחילת ברכת שהכל אנחנו פונים לה' ואומרים "ברוך אתה ה'", אולם דוקא פניה ישירה זו מביאה אותנו לקול שני בתוכנו - כיצד יכולים אנו לפנות באופן ישיר אל ה' שהוא גבוה מכל גבוה? וקול שני זה מתבטא בלשון הנסתר 'בדברו'. כל טוב.