• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

טעם אכילת חזיר - המשך

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ג טבת תשע"ב
שאלה
שלום לכבוד הרב, ותודה רבה על כל התשובות והאתר היפה. רציתי לשאול על תשובת הרב בנוגע לאכילת חזיר. הרב נשאל מה לענות לחילוני ששואל למה החזיר לא כשר, והרב השיב "לא אומר לך הטעם שתורה אסרה לאכול חזיר, כי גבהו מחשבות ד’ ממחשבותינו וכל הסבר שנאמר לא ממצה את העומק האלקי. אך רק אזכיר פסוק: "נזם זהב באף חזיר אשה יפה וסרת טעם". כלומר, החזיר אפו תמיד מלוכלך כי הוא אוכל זבל והוא מאוס וואף אם ישימו על אפו נזם זהב יפה ישאר מאוס". מתחילת דברי הרב הבנתי שאין כ"כ טעם לנסות להבין את טעמי המצוות, כי אף פעם לא נבין הכל. אולם הדבר לא הסתדר לי עם דברים אחרים שלמדתי כמו דברי הרמב"ם שאדם מחוייב להעמיק בטעמי המצוות עד מקום שידו מגעת, וגם עם מה שלמדתי בשם הרב קוק (אולי אני טועה) שדוקא בדורנו חשוב לעסוק במשמעות המצוות לחיים, וזה מה שהדור מחפש. איני שואל כדי לקנטר חלילה אלא רק כדי להבין את הגישה העקרונית. תודה רבה.
תשובה
אם אתה רוצה טעם כללי למאכלות האסורות, תמצא זאת בדברי הרב קוק בספר מאמרי הראיה מאמר טללי אורות.