• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

גישת נטורי קרתא לעומת גישת הנביא ירמיהו

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ח שבט תשע"ב
שאלה
לכבוד הרב שלום רב. לאחרונה למדנו בשיעור בספר מלכים על תפיסתו של הנביא ירמיהו, שהזהיר לא פעם את המלך צדקיהו שיכנע תחת מלך בבל, יהיה כפוף אליו ולשלטונו ובכך לא יפגע, בית המקדש לא ייחרב והעם לא יגלה. להבדיל, תפיסתם של נטורי קרתא (כך שמעתי מהם עצמם ולא מגורם שלישי) היא להכנע לאוייב הערבי, להיות לו לעבדים, להיות כפופים אליו תחת שלטונו - שלטון ערבי בא"י - ובכך עם ישראל לא יינזק ויהיה לנו רק טוב לשיטתם. עכשיו ידוע שזו גישה פסולה ואסורה עפ"י ההלכה אבל לכאורה יש להם סימוכין מירמיהו, שאכן בגלל שצדקיהו לא הקשיב לו - הרבה אסונות וחורבן בא על שונאיהם של ישראל. האם באמת יש יסוד לשיטתם של נטורי קרתא עפ"י גישתו של הנביא ירמיהו?
תשובה
מצות עשה בתורה שלא נניח את הארץ בידי נוכרים אלא שעם ישראל יכבוש את הארץ וישב בה. על כן יש להבין את נבואת ירמיהו כהוראת שעה. וגם שם הכוונה לא למסור את הארץ לידי גויים אלא לא לצאת נגדו. היום אין נביא שמורה הוראת שעה כזו ועל כן עומדת מצות ישוב ארץ ישראל במקומה.