• שבת ומועדים
  • מכירת חמץ

מכירת חמץ - ויסקי או פיתה

הרה"ג דוב ליאור

שאלה
שאלתי היא להבנה ולא התרסה!! ידוע שמכירת חמץ היא להלכה, ואם יש לי בקבוק ויסקי אני יכול לסגור ולמכור!אם כן מה ההבדל בין הויסקי,לבין חבילת פיתות במקפיא?
תשובה
בעיקרון, אפשר למכור כל דבר. המאירי כותב שמצוות "תשביתו", והיא כוללת שני דברים, לבער את החמץ ולבטל את החמץ. חכמים הצריכו גם לבער את החמץ מאחר והוא מוצר בסיסי אצל האדם והוא עלול לאכול אותו. אפשר למכור לגוי. אם יש לאדם דבר יקר, כוויסקי שעולה הרבה כסף או בעל חנות שיש לוהרבה סחורה וחמץ הנמצא במחסני הצבא, מוכרים את החמץ. יהודי תימן לא נהגו למכור חמץ מאחר ולא היו צריכים זאת על פי תנאי חייהם. אבל יהודיח אירופה,שהיו מכינים יי"ש וכד, היו מוכרים לקראת הפסח. וויסקי אפשר למכור אבל אם יש לאדם דבר מועט ולא מדובר במשפחה שאין לה כסף כלל לא כדאי להשתמש בהיתר הזה,למרות שמצד ההלכה אפשר.