• שחיטה והכשרת בשר

בישול כבד לאחר צליה

הרבנות הראשית לישראל

י"ז סיון תשע"ב
שאלה
ראיתי שכתוב בסופר "אין לבשל את הכבד לאחר צלייתו". מדוע? מתי כן יהיה מותר לבשל את הכבד לאחר צלייתו? האם יש הבדל בין ספרדי לאשכנזי?
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה, אני לא יודע מי כתב את הנ"ל. ידועה ההלכה שבשר שלא הומלח 3 ימים אין להכשירו במליחה אלא בצליה ואחר הצליה אין לכתחילה לבשלו (שולחן ערוך יורה דעה ס"ט, י"ב). בפשטות, דין כבד שווה לדין בשר (ערוך השולחן סק"ע מחדש ומקל) ולכן יתכן שמדובר בכבד טרי שעברו עליו 3 ימים ולכן לכתחילה אין לבשלו אחר צליתו. לגבי כבד קפוא, ישנה מחלוקת האם הזמן בו הכבד קפוא נחשב ל-3 ימים או לא מחשבים את הזמן הנ"ל. גם אם נקל ולא נחשיב את הזמן הנ"ל יש לצלות את הכבד ואחר כך לבשלו מיד אחר הפשרתו כי יש המצרפים את הזמן לפני ההקפאה לזמן שאחר ההקפאה. לכתחילה יש להקפיד בכבד טרי שיונח בתבנית מחוררת (צהובה) ולא בפלסטיק לבן כדי שלא יושרה בדמו 24 שעות, כי על פי הרמ"א (שם, ט"ו) יש לאסור בשר ששרה במים 24 שעות אף לצלי. בברכה, הרב חגי בר גיורא