• עובד ומעביד

משגיח שלא עשה מלאכתו

כולל דיינות פסגות

י"ט תמוז תשע"ב
שאלה
לפני מקרה שבו המשגיח לא הגיע בזמן לתפקיד והייתי מאוד מודה אם הרב יוכל לעזור לי לנתח את המקרה ולכוון אותי להמשך לימוד הנושא – אם אפשר, עם מקורות. המקרה: מוזמנת השגחה לתהליך רב שלבי. בכל שלב מעורבת צוות אנשים של המיפעל יצור. מדובר על שני מרכיבים ליצור מוצר מסויים. לשלב הראשון המשגיח היה מוזמן לשעה 6:00 בבוקר להשגיח על מסירת מרכיב משליח כשר אל צוות היצור שלב א’ האמור לעבד את המרכיב לצורך המשך היצור. המשגיח הגיע רק בשעה 06:40 ולא הייתה ברירה לשליח המרכיב אלא למסור את המרכיב לצוות היצור ללא להשגחה. לא היה לשליח אפשרות לעקב את מסירת המרכיב ולחכות למשגיח חלופי מפני שהיצור היה צריך להתחיל לפי לוח זמנים ומעורבים מספר עובדים שלא היה אפשר לעקב. ונוסף גם היה חשש לקילקול המרכיב מאריכות הזמן לתיפול המרכיבים. איך הרב מציע לנתח את המקרה? איך להגדיר את ההשגחה? במקרה קיים חשש לעירבוב הרכיב עם מרכיבים לא כשרים אחרים משך המהלך ולכן להשלחות שליליות מאוד כולל פגם במוצר היוצא מין הקו היצור לשוק ונזק למשתמש במוצר. לכן, איזו אחריות נושא המשגיח ומה ההשלחות על פי דין תורה, דיני ממון וכו’? תודה מראש,
תשובה
שלום וברכה, א' לעניין כשרות המוצר, אם מדובר בהשגחה שיגרתית שהפועלים מכירים את הנהלים ואין חשש לבעיה כשרותית,המוצר כשר, כיוון שידוע שצריך להגיע משגיח שיברר מה קרה למוצר, ועוד הם חוששים שהמשגיח יגיע ולכן הם פועלים ע"פ הנהלים אולם משמע מתאורך שמדובר בתהליך מורכב שיש בו חששות למרכיבים לא כשרים ולכן צריך השגחה צמודה ואם אין, זו בעיה חמורה. כמובן שבכל שאלה כזו יש לפנות מיידית לרב המפקח של המשגיח שמכיר את המציאות במפעל ויכול לפסוק בעניין, ככל שמתרחקים מהארוע יותר קשה לדעת מה קרה ולתקן את הבעיה. ב' בעניין חיוב ממוני של המשגיח, בסימן שלג' סעיף ו' פסק הרמ"א שפועל שלא בא וגרם לנזק "בדבר אבוד של ממון צריך לשלם לו כל הזיקו" אומנם רק בי"ד יכול להכריע בעניין שכן צריך להכיר את כל פרטי המקרה ויש מצבים שהמשגיח פטור. בברכה, הרב דניאל לונצר