• שבת ומועדים
  • מכירת חמץ

קטניות לאשכנזים בשבת שאחרי שביעי של פסח

הרה"ג יעקב אריאל

ה ניסן תשע"ב
שאלה
הרי בני עדות המזרח אוכלים קטניות בפסח והן ראויות להם. א"כ איך הן יכולות להחשב כמוקצה? משום כך מפורסם בשם פוסקים רבים שמותר אף לאשכנזים לאכלן בשבת אחרי פסח ואינן מוקצה. ראו בלוח הרב טיקוצ’ינסקי ובספר פסקי תשובות בשם הגרש"ז אוירבך.
תשובה
אכן המוקצה אינו הסיבה העיקרית אם כי סיבה זו קיימת במקום שכל הקהילה נוהגת כמנהג אשכנז כגון קיבוצים וכדו' , ויש דעות שמוקצה מחמת יום שעבר אסור ר' סי' תרסה. הבעיה העיקרית הבישול בשביעי של פסח ר' סי תקכז שמי שמתענה ביו"ט אינו רשאי לבשל לאחרים, וגם יש חשש סביר שמא יטעם. אך אשכנזי המתארח אצל ספרדי בשבת זו יכול לאכול קטניות.