• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

לצאת לחופש על חשבון לימוד תורה של הבן

הרב יצחק בן יוסף

ו תמוז תשע"ב
שאלה
אני אמא לשמונה ילדים, הסתיימה לה שנת הלימודים כאשר אני ובעלי עבדנו מאד קשה השנה וכעת ניתן לנו לקחת חופש למשך שלושה ימים, האופציה הטובה לי ולשאר ילדי זה שהבן הגדול שלנו שלומד בישיבה גבוהה יבוא לשמור על אחיו. א. האם זה בסדר לבקש זאת ממנו? ב. האם הוא צריך להעתר לבקשתינו? תודה.
תשובה
שלום וברכה! שאלה זו מורכבת מנושאים הלכתיים וחינוכיים, ולכן אני כותב בקוים כלליים: א. חופשת ההורים הינה הכרחית להתמודד מול שחיקה ויש חשיבות ליציאה לחופשה זוגית בנוסף לחופשה המשפחתית. ב. מאידך, הלימוד בישיבה, הבנוי על מחוייבות אישית למסגרת ולחברותא ובהיותה ללא בחינות דורשת יותר משמעת עצמית. תלמידים צעירים מרגישים על עצמם את הביטוי 'אם תעזבני יום יומיים אעזבך'. ג. מאידך, יש לילדים מחוייבות למשפחה ולמצוות כיבוד אב ואם, ולימוד התורה הוא על מנת לעשות. אם ההורים היו מבקשים שלא ילמד תורה, אינו צריך לשמוע לקול ההורים אך לשלושה ימים לכאורה מחוייב. אך ישנו מושג בהלכות כיבוד הורים, שההורים לא יכבידו על ילדיהם שלא להכשילם, ובדורנו דברים פעוטים מאלה יכולים להוות הכבדה. לסיכום: אפשר לבקש אך עצתי לחלק את הנטל. לבקש יום או שיגיע לארוחת ערב וישאר בלילות (תלוי במרחקים). לא הייתי מעמיס את המטלה במלואה על הבן. בשולי הדברים: 1. הדברים נכתבו מתוך הבנה שיש קושי לצאת לחופשה לאחר תשעה באב. 2. בן גדול לומד בישיבה מהווה דוגמא אישית לאחיו הצעירים, ובכך אתם יכולים להיות מאושרים.