• מיני מאפה

אפיה - ברכת המוציא או מזונות

הרב יצחק בן יוסף

ח תמוז תשע"ב
שאלה
שלום רב. קודם כל, תודה על העשיה הברוכה שלכם ועל כך שיש כתובת להפנות שאלות. התחלתי להתעניין באפיה בזמן האחרון ואפיתי חלות לשבת. נתקלתי לאחר מכן במתכונים אחרים בהם מוסיפים כמה כפות עד חצי כוס של דבש (ויש אפילו חלב) לבצק ורציתי לברר מתי אפשר לדעת בוודאות אם הבצק יהיה ברכת המוציא עבור שבת ומתי יהיה מזונות? אם חשוב לדעת, אנו נוהגים בבית לפי מנהגי עדות המזרח. בתודה רבה ושבת שלום!
תשובה
שלום וברכה! יש בהלכה זו הבדל בין אשכנזים לספרדים, לפי מנהג הספרדים - כאשר יש מתיקות בחלה ,אזי הברכה היא מזונות ובסופה מעין שלוש. ולכן לא ראוי להכין עיסה עם דבש היוצר שאלה לגבי ברכת המוציא. (לאשכנזים - כאשר הרוב עם דבש אז דינו כמזונות) עיסה שיש בה חלב אסורה לאכילה , אפילו עם חלב . חכמים אסרו להכין לחם חלבי או בשרי אלא אם כן הוא בכמות קטנה וצורתו שונה מכל צורת לחם/ לחמניה וכדומה, ואם הכינו אסרו לאכלו.