• קדיש

אמירת קדיש בחודש 12

הרה"ג דוב ליאור

י"ט אלול תשע"ב
שאלה
בס"ד שבוע טוב לכת"ר שליט"א {{{ שאל אותי הגבאי בבית הכנסת למה אני ממשיך לומר קדיש גם בחודש 12 לפטירת אישה (לא אמי) שאומר אני עליה קדיש ועניתי לו שקראתי את התשובה הנ"ל }}} רציתי לדעת מה הסברא לחלק בין הורים לקרובים אחרים בעניין אמירת הקדיש בחודש 12, שהרי הטעם לא לומר הוא משום "משפט רשעים בגיהנום שנים עשר חודש" איך זה ימנע מאחרים להגיד שהנפטר רשע? והאם "קרובים אחרים" כולל גם אדם שאין מי שיאמר עליו קדיש? בברכה,
תשובה
על נפטר היה צריך לומר קדיש 12 חודש, כי דינו של אדם בעולם הבא לא יותר מ 12 חודש. אבל על ההורים אדם חייב בכבודם, ואין לו להחזיק אותם לא צדיקים, ולכן יאמר רק 11 חודש כדין הצדיקים. אך על אחרים אומר 12 חודש.