• שאלות כלליות

שאלה על המאמר הזהרו בבני עניים

הרב בנימין במברגר

כ"ז מרחשון תשע"ג
שאלה
א) מדוע נאמר "הזהרו בבני עניים שמהם תצא תורה" ולא נאמר הזהרו בעניים עצמם, האם מהעניים עצמם לא יכולה לצאת תורה, ואם משום שהעניים עצמם הם כבר מבוגרים-הרי גם ר"ע התחיל ללמוד תורה בגיל מבוגר ובכל זאת הפך לגדול הדור. ב) מהיכן מקורו של הפתגם "הצרות באות בצרורות" והאם מקורו הוא ממאמר חז"ל שאחרי העני רודפת העניות. אשמח לקבל תשובות לשאלותי.
תשובה
א. בוודאי שיש להיזהר גם בעניים עצמם, שהרי ההסברים שבני עניים לא נהנתנים ומוכנים לעבודה קשה קיים גם במבוגרים. עיקר הביטוי הוא לגבי המלמד/המורה, שהעצה היא שלא ישקיע יותר בעשירים שיש להם יכולת לתגמל אותו או שהם בעלי השפעה אלא דווקא בתלמידיו שהם בני עניים כי הם מסוגלים להצליח בלימוד יותר. ב. איני יודע את מקור הביטוי. אולם בהחלט נראה שדברי חז"ל שהעניות רודפת אחר העני שייכת פה, למרות שעיקר הביטוי הוא שלעני קשה לצאת ממעגל העניות. כמו כן, גם אצל איוב ראינו שהצרות באות זה אחר זה בתכיפות.