• שאלות כלליות

חשש בישול בדבר שאין מבשלים אותו

הרה"ג אביגדור נבנצל

י"ב מרחשון תשע"ג
שאלה
לכבוד הרב שליט"א נסתפקתי האם יש תורת בישול בדבר שאין רגילים לבשלו ואין הבישול מיטיב עמו [וכשם שמצינו בגמרא שלדעה אחת אין בישול בשמן. והטעם נראה כי אין הבישול ’מקדמו’, ומאידך יש הסובר ’הפרשו זהו בישולו’ כי ההפשר לבד הוא תיקונו]. והאם יש חילוק בזה בין מין מאכל (כגון פסטרמה) או חפץ אחר (כמו כוס חד פעמית או מפת ניילון)? ואת"ל יש בדבר איסור מדרבנן, האם יש להחמיר בו בכלי שני בדבר גוש, כגון להניח פסטרמה ליד תפו"א רותח, שאינו מתכוין כלל לחממה והרי זה ’פסיק רישיה דלא ניחא ליה’, והוי תרי חומרי דלא מחמרינן. בתודה וביקר
תשובה
שלום רב, ביחס לפסטרמה, יש הנוהגים לאוכלה כשהיא חמה. באופן עקרוני, אם רוב העולם אינם נוהגים לאכול את המאכל כשהוא חם, ייתכן שאין בו תורת בישול ומותר לחממו אף מדרבנן. בשורות טובות