• תפילין בזמנים שונים

עד מתי זמן הנחת תפילין בדיעבד

הרב בנימין במברגר

כ"ה כסלו תשע"ג
שאלה
אם שכחתי להניח תפילין כל היום ונזכרתי בתוך ה-13.5 דקות אחרי השקיעה בהם מותר להתפלל עדיין מנחה (נניח 5 דק’ אחרי השקיעה), האם מותר לי להניח תפילין?
תשובה
זמן הנחת תפילין הוא ביום. אמנם מאחר ומהתורה מותר גם בלילה, כתבו האחרונים שמי שלא הניח תפילין במשך היום יניח אותן בלילה. ונחלקו לגבי ברכה, מהמגן אברהם משמע שאף יברך אולם המשנה ברורה (ביאור הלכה סימן ל, ד"ה "ויש מי") מכריע כפרי מגדים, שאין לברך. הילקוט יוסף מסתמך על הרב עובדיה שיכול לברך עד לשלוש עשרה דקות וחצי. אולם אם התפלל ערבית מוקדמת, לכולי עלמא יניח בלי ברכה (כך הכרעת האחרונים למרות שמהשולחן ערוך משמע שאין להניח כלל לאחר תפילת ערבית). הערה לגבי תפילת מנחה, רק בדיעבד מתפללים לאחר שקיעה. מתי שקיעה היום? - כאן תוכלו לראות את זמני היום במקומכם >>