• טבילה ומקווה

מקווה טהרה המזיק את השכן

הרה"ג אביגדור נבנצל

י"ז שבט תשע"ג
שאלה
שלום רב, כבוד הרב. אני מבקש לפנות אליך בשאלה/התעייצות כפי שיפורט להלן. הקדמה: אדגיש ואומר כי בכדי למנוע כל סוג של לשון הרע, אשאל השאלה בשינויים קלים. כיום אני חי במיאמי פלורידה. בביתי בחצר בניתי מקווה טהרה כשר, מוסכם ומקובל לדעת כל רבני המקום. מקווה טהרה זה משמש הן את בני הבית והן את מי שחפץ בטבילה במחיר זעום לצורכי אחזקת המקום. בכל אופן, בשכנות לביתי גר פלוני שהינו יהודי שומר מצוות. כאשר מנקזים מים במקווה הטהרה וככל הנראה בשל לחץ המים בעת הניקוז, נוצרת הצפה בבית השכן (מים נקיים בשילוב מי שופכין, אין צורך לטהר עוגמת הנפש והנזק הכלכלי). יצוין כי המקווה נבנה בהיתרים ועל פי דין, למרות שהלכה למעשה מי שבנה את המקווה הם מס’ פועלים ואיני יכול להיות ערב לאיכות עבודתם אבל ברמה העקרונית המבנה קיבל את האישורים הנדרשים. עובדה בשטח: בשל כך שאני משמיש את מקווה הטהרה, אני יודע ששכני יינזק בשלב מסויים - שבוע, שבועיים, חודש וכד’ וחוזר חלילה. איני יודע אם מקור הבעיה הינה במערכת הניקוז בביתי או זו ששייכת לעירייה/ציבורית. מה שידוע וברור לי זה שנזקי השכן הם פועל יוצא לפעולת ניקוז המים במקווה. איני אדם אמיד כלל. בכל פעם שהייתה הצפה אצל פלוני הזמנתי חב’ ששאבה את המים, על חשבוני. אני פונה לרב ולא לרבני המקום של אי הרצון בפרסום העניין בשלב זה. עד כאן ההקדמה. שאלותיי: 1. האם במצב כמו שהוא היום (שברור שפלוני יינזק בכל פעם שננקז את מקווה הטהרה),האם יש כאן משום "מצווה הבאה בעבירה" או ככלל האם יש כאן איסור כלשהוא להשמיש את מקווה הטהרה? 2. האם חובה עליי ליידע את אנשי המקום אשר משתמשים במקווה הטהרה כי יש חשש/ודאות כי פלוני יינזק מכך? 3. האם עליי להשאיר לאנשי המקום את הבחירה בין להשמיש את המקווה או לא? לחילופין האם אני מחטיא הציבור בפעולותיי ועליי לסגור את המקווה לשימוש הציבור כל זמן שידוע שפלוני יינזק מכך ולא תוקנה התקלה? יצוין כי לציבור קיימות חלופות רבות באיזורינו ומשכך אין אונס על ידם לטבול במקום אחר. 4. האם לרב יש עצה כללית כיצד לנהוג במקרה זה? בשל פומביות האינטרנט אבקש את סליחת הרב ואשאר בעילום שם. בכבוד רב, יהודי שומר מצוות.
תשובה
שלום רב, בוודאי שאסור לגרום כל נזק או לפגוע בשכנים. והאמת והשלום אהבו בשורות טובות