• יחס האחרים לאבל

סבתא שנפטרה

הרב יצחק גרינבלט

כ"א אדר תשע"ג
שאלה
שלום כבוד הרב, אנחנו משפחה חילונית , אני נשואה ובעלת משפחה,סבתא שלי מצד האמא נפטרה לפני שבוע,היא הייתה סבתא אהובה, אך אם זאת לפני פטרתה אני מרגישה שלא הייתי מספיק לעזר לה (היא הייתה חולה מאוד) ואני מרגישה חרטה ואשמה, לסבתא שלי יש שני בנים חילוניים השאלות שאלה הם כאלה 1. אמרו לדודים שלי לקרוא עליה קדיש שלוש פעמיים ביום בשבעה ואח’’כ כל יום במשך 11 חודשים, הם לא עושים את זה ואני דואגת שאין לה מנוחה ,בשבעה הם קראו רק פעם אחת בתפילת ערבית מנחה וזהו, איך אני יכולה לעזור לה במקומם? אם אני יתרום לישיבה,שתקרא קדיש כל יום עליה זה יעזור? או אם אקרא תהלים לעילוי נשמתה? 2. היא הייתה אשה טובה מאוד בחייה אך חילונית ולא קיימה מצוות האם זה מזיק לה? איך אני יכולה לעזור לה פה בעולם הזה? ואולי בגלל שאני נכדה ולא בת אין לי השפעה להטיב עמה כלל? 3. איך אני אבקש ממנה סליחה על כך שלא עזרתי לה מספיק בסבלה בחיים? זה מטריד אותי ומעציב אותי מאוד תודה על תשובתכם
תשובה
ב"ה שלום לך. צר לי לשמוע על סבתך שנפטרה, ויהי רצון שתזכה לעולם שכולו טוב, ושנזכה ביחד לתחיית המתים במהרה. פעמים רבות, אחר פטירה של קרוב, אנו נפגשים עם קרובים שונים שמרגישים רגשי אשמה כאלו או אחרים, או על חוסר טיפול, או על טיפול מוטעה, או כל סיבה אחרת. חשוב לדעת שכל התחושות האלו לא נכונות, והן עצת היצר הרע, שבא להחליש את האדם, ולהסיט את דעתו מדברים חשובים ומרכזיים לדברים חסרי משמעות. את הנעשה אין להשיב, ואינני מאמין שבעולם האמת עסוקים בחשבונות אישיים של עונש למי שהשתדל פחות וכדומה. אנו מבינים שבעולם הבא אין כבר את ההזדמנות להתקדם רוחנית, לזכות לעוד מצוות, ולכן כל הזכויות שאפשר לקבל בעולם הבא הן רק על ידי מעשים של קרובים או אנשים שעושים לטובת הנפטרים. לכן את יכולה לזכות את סבתא שלך בהמון המון דברים נפלאים, וגם אם את רק נכדה, אין בכך בעיה, שאת קרובה שלה ואת יכולה לזכות אותה. מאוד מצער שאלו שצריכים לומר קדיש לא עושים זאת, אך אינך צריכה לדון אותם, אם את יכולה שלמי כסף עבור כאלו שיגידו קדיש, ותהיה לסבתא זכות גדולה מאוד, וגם לך, שאת מזכה אותה. דעי, שכל מעשה טוב שאת עושה למענה, הוא מזכה אותה, ולכן כל פרק תהילים, כל דבר שתתרמי ללימוד לעילוי נשמתה, זו זכות נפלאה. אל תדוני את האחרים, אלא עשי את מה שאת יכולה, ובעזרת ה' תזכי להמון ברכה. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.