• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

קידוש לאחר תפילת שחרית

הרה"ג אביגדור נבנצל

ג סיון תשע"ג
שאלה
שלום רב, בעלי מתפלל מידי שבת ותיקין, בני ואני מתפללים יותר מאוחר. 1. אני יודעת שאסור לאכול או לשתות לאחר תפילה ללא קידוש. האם בעלי יוכל לקדש לעצמו ולאכול ולשתות קרקר / עוגיה ואח"כ לקדש לנו, או שהוא כבר לא יוכל לקדש לנו ובני יצטרך לעשות קידוש. 2. בני לעיתים עושה קידוש גם בבית אחר לאישה מבוגרת מבלי שאכל או שתה שם (האשה אוכלת ושותה מיד לאחר הברכה), האם יוכל לקדש גם בבית שלנו במקרה זה?
תשובה
שלום רב, הכלל הנקוט בידינו הוא שבברכות המצוות, אע"פ שהאדם עצמו יצא ידי חובת המצווה, יכול הוא לברך עבור אדם אחר שחייב במצווה ומעוניין לצאת ידי חובה בברכתו. משום כך, גם ביחס לחובת הקידוש, גם אם האדם עצמו יצא ידי חובת קידוש, יכול להוציא אחרים ידי חובה. דין זה אמור אף ביחס לקידוש ביום. אף על פי שמברכים בו רק ברכת בורא פרי הגפן, שהיא ברכת הנהנין, כיוון שעיקרה נתקנה משום חובת קידוש, דינה כברכת המצוות. אמנם, המקדש עצמו, חייב להיות בר חיוב, היינו, מעל גיל בר מצווה. בשורות טובות