• תורה, מחשבה ומוסר
  • אמת ושקר

הלשנה\לשון הרע

הרב יצחק בן יוסף

י"א אייר תשע"ג
שאלה
שלום הרב, פעמים רבות בצבא יש אשמה של מפקד או חייל אחר בזמן שאני מעורב בסיטואציה. למשל,המפקד אישר לי לעשות מעשה מסויים והמ"פ כועס על כך. כאשר באים לשאול אותי האם מותר לי לומר שהיה לי אישור מהמפקד? הרי יענישו אותו על כך, אך אם לא אומר אז יענישו אותי. וכן אם מעלים אותי משפט. האם מותר לי להעלים פרטים מסויימים כדי שאנשים אחרים לא יענשו? ומנגד,האם מותר לי לספר את הסיפור בשלמותו למרות שאחרים יענשו? תודה רבה מראש,אשמח אם הרב ירחיב.
תשובה
האמת צריכה להיות נר לרגלינו. ובמיוחד לשנותה כדי שתענש או תינזף ? יש הבדל בין לומר את האמת , לבין להרחיב בפרטים שעלולים להזיק . אבל מה שנאמר צריך להיות דברי אמת.