• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

התחלת בניה בשלושת השבועות

הרב עזריה אריאל

כ"ב סיון תשע"ג
שאלה
שלום רב, אני בשלבי קבלת היתר בניה ונוכח בואם של שלושת השבועות, תשעת הימים, שבוע שחל בו והיום עצמו (ט’ באב), ורציתי לדעת 1. האם יש מניעה להתחיל בניית בית בשלושת השבועות? 2. במידה ומתחילים לפני שלושת השבועות, האם ניתן להמשיך בבניה? 3. האם ישנו הבדל האם מדובר בתשעת הימים או שבוע שחל בו בכל הקשר בהתחלת הבניה או המשך הבניה?
תשובה
לשואל, שלום וברכת הצלחה! מותר לבנות בית מגורים בימי בין המצרים וגם בשבוע שחל בו תשעה באב, ואין הבדל בין התחלת הבנייה לבין המשכה. מה שנאסר מראש חודש אב והלאה הוא "בניין של שמחה", שאין בו צורך ממשי אלא ליופי וכדומה. גם במקרה זה, אם סוכם עם קבלן גוי לפני ראש חודש אב - אין צורך למנוע ממנו להמשיך, אלא אם כן הדבר ניתן ללא הפסד כספי משמעותי (שולחן ערוך סי' תקנא ס"ב ומשנה ברורה ס"ק יב). יש נוהגים להמנע בימי בין המצרים מלקנות או מלהיכנס לדירה חדשה ('ארחות רבנו הקהילות יעקב' עמ' שפח בשם החזון איש), כנראה משום שהבחירה דווקא בימים אלו היא הסחת הדעת מן האבלות. אבל מצד הדין מותר לקנות דירה ולחתום חוזה אפילו בתשעה באב עצמו וכן לעבור דירה בשבוע שחל בו תשעה באב (אור לציון חלק ג פרק כו,א). וגם מצד המנהג, אם יש צורך ממשי - אין להמנע. קל וחומר לגבי בניה של בית בארץ ישראל. עיכוב בקניית דירה וכניסה אליה אינו מעכב בהכרח את יישובה של ארצנו (ואם משום כך מישהו מתעכב בחו"ל - בוודאי ראוי לקנות ולהיכנס בימי בין המצרים). לעומת זאת ההימנעות מבנייה היא עיכוב מיותר ביישוב הארץ, ומסתבר שגם החזון איש לא התכוון לכך.