• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

ארוחה בשבת בבוקר לפני קידוש

הרב יוסף אפריון

כ"ח סיון תשע"ג
שאלה
שלום כבוד הרב, האם אישה שלא מתפללת בבוקר שבת יכולה לאכול (עוגיה/פרוסת עוגה) ולשתות קפה לפני הקידוש? (אני נוהגת על פי מנהגי אשכנז) בברכת שבוע טוב ותודה רבה.
תשובה
שלום אישה שאינה מתפללת שחרית, אלא מסתפקת בברכות השחר וכד', חייבת בקידוש לפני ששותה או אוכלת. בשעת הצורך, כגון אישה חלשה שקשה לה לחכות לבעלה ואינה יכולה לקדש בעצמה יכולה לשתות, ואם יש צורך אף לאכול, לפני הקידוש. אמנם, קידוש הבוקר פשוט מאוד לעשותו: אמירת הפסוקים וברכת בורא פרי הגפן כמובא בסידורים, ושתיית רביעית יין או מיץ ענבים [כ85 סמ"ק] ולכן איני רואה כמעט אפשרות שאישה אינה יכולה לקדש לעצמה, אא"כ מדובר בחולה, יולדת וכד' שאינה יכולה לשתות יין או אולי אישה בדיאטה חריפה שמתנזרת לגמרי מיין ומיץ ענבים. כל טוב