• שאלות כלליות

ברכת המוציא על עוגת שמרים

הרבנות הראשית לישראל

כ"ט סיון תשע"ג
שאלה
הכנתי בצק לחלות המכיל- בנוסף לקמח, מים ושמרים- גם ביצים, שמן ומעט דבש (יש לציין שהמתיקות לא ניכרת בתוצר הסופי). מרוב הבצק הכנתי חלות ומיתרתו הכנתי מעין עוגות שמרים ממולאות בגבינה מלוחה. מה עליי לברך על עוגות השמרים האלו? מה למעשה מבדיל בין בצק עוגות ובצק חלות?
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה, כדי לברך על לחמניות "מזונות" השולחן ערוך מביא דעה(אורח חיים קס"ח, ז'): "ויש אומרים שהיא עיסה שעירב בה דבש או שמן או חלב או מיני תבלין ואפאה והוא שיהיה טעם תערובת המי פירות או התבלין ניכר בעיסה", לעומתו הרמ"א כותב: "ויש אומרים שזה נקרא פת גמור אלא אם כן יש בהם הרבה תבלין או דבש כמיני מתיקה שקורין לעקי"ך שכמעט הדבש והתבלין הם עיקר וכן נוהגים". מבואר במשנה ברורה (ל"ג) שלפי הרמ"א כדי לברך "בורא מיני מזונות" צריך שהתבלין/דבש/שמן/חלב יהיו הרוב והמיעוט מים שעל ידי זה נרגש מהם הטעם הרבה מאוד שטעמם עיקר וטעם העיסה טפל. אולם הוא מוסיף שכאשר ממלאים בצק מברכים "בורא מיני מזונות" רק כאשר טעם המילוי נרגש הרבה. לכן, כאשר אופים חלות לשיטת הרמ"א מברכים "המוציא" כאשר מי הפירות לא עיקר אבל כאשר לוקחים את הבצק הנ"ל וממלאים אותו בגבינה (עוגות שמרים) וטעמה ניכר מברכים "בורא מיני מזונות". לסיכום: כאשר טעם מי הפירות ניכר מאוד והם הרוב, מברכים לפי כולם "בורא מיני מזונות". כאשר טעמם ניכר והם לא הרוב, לפי הרמ"א מברכים "המוציא" ולפי השולחן ערוך מברכים "בורא מיני מזונות" [אולם מובא בכף החיים(ע"ח) בשם עמק ברכה ושל"ה שירא שמים יאכל את הנ"ל רק בתוך סעודה כאשר ברך בתחילתה על פת גמור]. בברכה, הרב חגי בר גיורא