• זקן ופיאות

גידול זקן ופיאות - המשך

הרה"ג דוב ליאור

י"ד אלול תשע"ג
שאלה
הרב ליאור פסק שלהתגלח זה בניגוד לטבע ושיש עניין לגדל זקן. מה העניין לגדל זקן? בגמרא במס’ מכות הדנה בגילוח שיש בו השחתה לא נאמר דבר על זה. מה ההבדל בין להתגלח ולקצוץ את הזקן? להסתפר? (או אפילו לגזור צפרניים) הרי טבע האדם ששערו וצפרניו גדלים ונחתכים מעצמם. יתרה מזה, אם גילוח הוא נגד הטבע - למה מותר לקצוץ את הזקן; מה לי פלגא גילוח, מה גילוח שלם? לגבי גידול פיאות הרב כתב שזוהי מידת חסידות. האם הרב התכוון שזאת מידת חסידים? הרי הפיאות כפי שאנחנו מכירים באות מהחסידים (ומהתימנים).
תשובה
לגבי זקן: הקב"ה ברא את האיש כך ואת האשה אחרת. אתה שואל למה הוא ברא בצורה הזאת? אנחנו יכולים לשאול למה? אולי ההשגחה רצתה שיהיה הפרש בין זכרים לבין נקבות כדי שלא יתערבו יותר מדי וישמרו על גדרי הצניעות. אם הקב"ה ברא את האיש עם זקן, איזה עניין יש שהוא יילחם נגד הטבע? איזה תועלת יש בכך? לגבי פיאות: התורה אסרה לגלח לגמרי בגלל שעובדי עבודה זרה בדורות הקודמים גילחו עצמם.