• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

כיבוד הורים- ביקור האם

הרב יצחק גרינבלט

י"ח אלול תשע"ג
שאלה
שלום לכבוד הרב., חזרתי בתשובה ואני מאוד חזקה רוחנית וההורים שלי במיוחד אמא שלי לועגת לי על הדת לא נוח לי בקרבתה כמה פעמים בחודש אני אמורה לבקר אותה עפ"י ההלכה? אני חוזרת ממנה ממש בוכה כי היא פוגעת בי על שאני מדקדקת בהלכות.
תשובה
ב"ה שלום לך. קראתי את מכתבך ומאוד הבנתי אותך. לצערי הרב, במשך השנים נפגשתי עם לא מעט מקרים דומים למקרה שלך. ובכל פעם שאני קורא מקרה זה, אני מרגיש כאב, חש את הקושי, ואת התחושה הלא טובה שמלווה אותך. זכית לעשות צעדים ממש נפלאים, זכית להיות שונה, לחדש את הקשר עם אבינו שבשמים, וזכית לכל כך הרבה, והנה דווקא מאמא את מקבלת יחס כזה, זה ממש נורא! יחד עם זאת, חשוב לדעת, שמאוד הגיוני שדווקא להורים קשה מהחזרה בתשובה של הילדים שלהם, הם רגילים למשהו אחד, והם ציפו כל השנים שהילדים שלהם יגדלו כמו שהם חשבו, והנה הבת שלהם פתאום שונה, פתאום עושה מעשים אחרים, פתאום חיה אחרת, מאמינה בדברים אחרים, וממש שונה. התגובות של אמא שלך מאוד צפויות, ואף שהן לא נעימות כלל וכלל חשוב מאוד שתביני אותה, ותביני מאיפה הן באות. חשוב למרות שזה לא קל, לדון אותה לכף זכות, ולנסות כמה שפחות להתרגש ממה שהיא אומרת, וממה שהיא משדרת. אינני מאמין בדרך של הפסקת קשר, ושל מיעוט הביקורים. אני מאמין בדרך של פתרון אמיתי לבעיה, ואני מאמין שזה אפשרי. אז מה עושים? א. נסי לבדוק אם יש אנשים שיש להם השפעה על אמא שלך, ונסי לדבר איתם, לגייס אותם לטובתך. כמובן שחשוב שהדבר ייעשה באופן נסתר, ובאופן עקיף, ולסמוך על אותו המגשר שהוא ידע לעשות זאת באופן מתוחכם. ב. נסי את לדבר עם אמא שלך על כך. אם את מרגישה שאת לא מצליחה לדבר על כך, את מוזמנת לנצל את כלי הכתיבה כדי להעביר את המסר. את צריכה להיות כנה איתה, לכתוב לה זאת באופן ברור וחד משמעי, לא לתקוף אלא לבטא את התחושות, ואת הכאב שלך. ויחד עם זאת את חייבת לשדר החלטיות, להבהיר שכל הקשיים שאת עוברת בעקבות התגובות שלה לא ישנו את הדרך שלך. ג. אל תתקפי, שדרי כאב, שדרי צער, אך אל תתקפי, זכרי שהיא אמא שלך, ושאת צריכה לכבד אותה. ד. שדרי אליה אהבה והערכה בדברים הטובים שאצלה, שדרי לה כמה שאת מעריכה אותה, וכמה היא נפלאה אלייך בדברים כאלו וכאלו, ובזמנים אלו אל תדגישי את הדברים הלא טובים, אלא רק את הטוב. תני לה תחושה של יציבות. היא זקוקה לך. פעמים רבות כשאדם תוקף זה בגלל שהוא מרגיש מאויים, ולכן על ידי פרגון והערכה מוציאים את תחושת האיום. ה. שדרי שמחה בדרך שלך, והיי יציבה בה, לא מתוך לחץ אלא מתוך שמחה. ספרי לה חוויות דתיות שיש לך, ספרי לה על דברים שהם טובים לך בשמירת המצוות, ובעזרת ה' היא תהיה חלק מכך. היי חזקה, והתפללי לה' שהכל יעבור, ותזכי לתמיכה ממנה. תרגישי חופשיה לחזור ולשאול כל קושי וכל בעיה, ונשמח לעזור. בברכת שנה טובה והמון הצלחה, הרב יצחק גרינבלט.