ברכת המזון

הרב יצחק גרינבלט

ט"ו מרחשון תשע"ד
שאלה
שלום כבוד הרב, אני בת 16 ובנובמבר כבר יהיה לי 17 אחי הגדול חזר בתשובה לפני בערך שלוש שנים והיום הוא לומד כל היום בכולל. הוא אמר לי הרבה פעמים לשמור שבת והציע שנשמור ביחד אבל תמיד לא רציתי כי לא הרגשתי מוכנה לזה עדיין, וביום כיפור היה לי טיול סליחות מבית הספר (אני לומדת בבית ספר חילוני) והתפללתי בכותל ולראשונה דמעות זלגו מעיניי כשאני מבקרת שם והתחננתי לשם שיעזור לי לשמור את השבת, ואז השבת הקרובה ביותר ליום שבו הלכתי לכותל הייתה השבת של כיפור שכהרגלי צמתי, אך זה היה בהרגשה שונה משאר ימי הכיפור שצמתי ומיד בשבת שלאחר כיפור שזו הייתה השבת של סוכות, שמרתי שבת עד היום שזה 4 שבתות אם אני לא טועה. יש לי הרב כמה שאלות לשאול אותך ואני מתנצלת מראש אם זה מכביד עלייך להקדיש את הזמן לענות לי: 1. אני לומדת בבית ספר חילוני ואני מרגישה שבעוד אולי אפילו חודש אני כבר ארגיש מספיק מוכנה כדי לקחת על עצמי גם צניעות, אבל עד בהפסקות בבית הספר אני מביאה סנדוויץ שיש בו כמות לחם שמספיקה לברכת המזון, ואני מאוד רוצה לברך אבל אני מרגישה לא בנוח לברך על יד העוברים ושבים, זה קורה לי גם מול המשפחה או כל מישהו אחר, זה מביך אותי להתפלל על יד אנשים.. השאלה שלי היא אם אני יכולה לאכול חצי סנדוויץ שזה לא מספיק לברכת מזון באחת ההפסקות ואחרי שעתיים לאכול עוד הפעם את החצי השני וכך בעצם אני פוטרת את עצמי מברכת מזון 2. אני לא הולכת באמצע שבוע לשיעורי תורה אבל בשבת אני הייתי הולכת לשיעור במשך חודש עם בנות דודות שלי בערך שעתיים אחרי הקידוש והייתי חוזרת בסביבות 2 בלילה (והן היו מלוות אותי עד הבית, אחרת אחי לא היה נותן לי) השיעור הזה הוא של רב אשכנזי (ואני תימניה שהולכת על פי המנהג הספרדי בכל) אבל מאוד מאוד התחברתי לדבריו וגם יש שם עוד הרבה נשים בעזרת נשים ובנוסף גם אשתו שהיא רבנית נמצאת שם ואני נהנית לדבר איתה כי היא מחזקת אותי. ובלי קשר לזה, בשבת למחרת בצהריים יש לי שיעור של רבנית שהכרתי אותה דרך אחי, כי היא נותנת שיעורים לנשים בכולל בו הוא לומד, בנוסף מסיבות משפחתיות מורכבות יצא לי להיפגש עם רב הכולל (שהוא הרב של אחי) והוא הציע לי גם ללכת אליה ולא הלכתי אליה בהתחלה, עד שהתחלתי לשמור את השבת ומאז אני הולכת אליה עם בת דודה שלי,ואפשר להגיד שהיא הרבנית שלי. אבל אחי אמר לי שראש הכולל אמר שאני ובת דודה שלי לא נלך לשיעור של הרב האשכזי כי זה לא טוב ללכת לכמה רבנים כי זה יכול ליצר בלבול רב, ובנוסף הוא גם גבר ועדיף שלא, והבנתי שהוא אמר את זה בנימת כעס. בת דודה שלי כבר לא הולכת ולא מפני דברי ראש הכולל אלא מכיוון שזהו רצונה, ובקשר אליי אחי הגדול אמר לי בהתחלה שאני אעשה מה שאני אבחר אבל עדיף מאוד שלא כי הרב אמר ובכל זאת הלכתי, אך מאותו הרגע ששמע שזה עד מאוחר מאוד (כי חשב שזה עד יותר מוקדם) הוא דרש ממני לי לא ללכת יותר. בנוסף כשהיינו בשיעור הזה אז הרב האשכנזי שהעביר את השיעור אמר כי כל הכבוד לכולם וגם לנשים שאנחנו מגיעים לשיעור. אני לא אלך בגלל שאחי אמר לי לא ללכת וגם בגלל בקשת הרב אבל אני באמת רוצה להבין מה הבעיה בזה? כי אם זה מחזק אותי אז מה הבעיה ללכת לשיעור תורה נוסף? זה לא מבלבל אותי כלל. בנוסף אני רואה הרבה באינטרנט הרצאות של הרב אמנון יצחק כי אני מאוד מתחברת וזה מחזק אותי, ואחי שאל את ראש הכולל בקשר לצפייה באינטרנט והוא אמר שזה בסדר ושאני אראה, אז מה ההבדל בין לראות הרצאה באינטרנט של רב לבין ללכת לשיעור תורה של רב אחר? כי אם זה לא מבלבל אותי עם דברי הרבנית אז אני רוצה לדעת מה הבעיה בזה תודה רבה לכבוד הרב שקרא את השאלות שלי והקיש את זמנו!
תשובה
ב"ה שלום רב. מאוד שמחתי לקבל את מכתבך, ומאוד התרגשתי לקרוא על הרצונות הנפלאים שלך, על המאמצים להתקדם ועל הכנות בכתיבתך. אברך אותך שתזכי להצלחה רבה, להמון שמחה ושתזכי להמשיך ולהתקדם הלאה, צעד אחר צעד, ובכל צעד תחושי את העונג הנפלא שיש בכל דבר ודבר בתורה. אשמח לעזור לך בתהליך שאת נמצאת בו, בכל צעד ושעל ותרגישי חופשיה לשאול ואשמח לענות, להסביר ולעזור. ברשותך אעבור ישר לשאלותיך אחת לאחת בעזרת ה'. 1. אני מאוד מבין את הקושי שלך לברך, ומאוד טבעי שאת מרגישה נבוכה ולא קל לך בנושא של ברכת המזון. דבר ראשון חשוב מאוד להתחזק, חשוב מאוד לשנן לעצמנו שאנו שמברכים עושים את מה שצריך, ושאנו בסדר, ומי שלא, זה חסרון בו, ולכן זו בעיה שלו ולא שלנו. ככל שנתרגל לחשוב כך, פחות נרגש את החיצים של המבטים מופנים אלינו. השינון העצמי הזה נותן המון כח. ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מהקושי הקיים עכשיו. לכן, יש לי רעיון שיכול לעזור לך, פשוט להוריד מהאינטרנט לפלאפון דבר הנקרא תפילון, שבו תוכלי פשוט לברך, בלי שאחרים ידעו מה שאת עושה, אלא יחשבו שאת מתעסקת עם הפלאפון, וכך תרגישי חופשיה לברך. 2. חכמנו זכרונם לברכה לימדו אותנו כלל חשוב מאוד שהוא "עשה לך רב" הכוונה שאדם צריך לבחור לו רב שהוא הולך לפי דרכו ולפי מעשיו. אמנם אין זה אוסר על האדם לשמוע שיעורים של רבנים שונים. חשוב מאוד שאדם יקבע לעצמו דרך ברורה ומישהו אחד שידריך אותו איך להתקדם הלאה. מעבר לכך אין בעיה שישמע אנשים שונים או רבנים שונים. מותר לשמוע כמה רבנים, ואין זה משנה אם זה דרך האינטרנט או בשיעור. במיוחד אם השיעורים האלו תורמים לך, זה מאוד חשוב שתמשיכי בהם. יחד עם זאת, חשוב שתשמרי שהדרך תלכי לפי רב אחד, או רבנית אחת שהם ידריכו אותך. אכן יש בעיה, שבת הולכת בערב לבד ברחוב, בשעות מאוחרות, זה מאוד לא פשוט. לכן, אם יש לך עם מי ללכת, ומאוד נכון שהאח שלך דואג לך. אך יחד עם זאת, תמשיכי לשמוע עוד שיעורים, תמשיכי להתקדם, ואל תהססי, ואם את מרגישה שמשהו לא ברור לך, אל תחששי מלשאול ולברר. שתהיה לך המון המון הצלחה הרב יצחק גרינבלט.