• גזל ונזיקין

גזלתי כשהייתי חילונייה

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ב אב תשס"ב
שאלה
אני חוזרת בתשובה ורוצה לתקן דברים מעברי בעניין גזל. בעבר עבדתי בחנות מסוימת וקיבלתי משכורת די דלה, בשביל להשלים את משכורתי הייתי לוקחת דברים ללא תשלום, כיצד עלי לנהוג ? כמו כן בילדותי "לקחתי" פסל בדמות אישה (ללא תוי פנים), בחוג לעבודות בקרמיקה בכדי להרשים את הורי ביכולתי, זו לא היתה עבודתי, האם יש עלי חיוב להחזיר דבר כזה כמו פסל ויכול מאד להיות שלא אוכל לאתר את הכתובת אליה יש להחזיר, כיצד עלי לפעול לכפר על מעשי?
תשובה
"והשיב את הגזלה אשר גזל". זוהי מצוה מהתורה. ואין לה התיישנות. אני מציע לך לכתוב מכתב למקום בו עבדת ולהציע להם להחזיר את דמי הגזלה. יש להניח שהם ימחלו לך. את יכולה לשלוח את המכתב אנונימית ולהשאיר כתובת של מישהו אחר שאליו תוחזר התשובה. אינך חייבת להזדהות. אולי אפשר דרך האינטרנט? מי שגזל ואינו יודע למי להחזיר יעשה בדמי הגזילה צרכי רבים.