• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

הפרשת חלה וברכת המזון על סופגניה

הרבנות הראשית לישראל

כ כסלו תשע"ד
שאלה
האם חייבים להפריש חלה מבצק של סופגנייה? האם כשאוכלים כמה סופגניות צריך לברך ברכת המזון כמו כאשר קובעים סעודה על עוגות לפחות בנפח של 4 ביצים כ200 גרם?
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה א) חיוב הפרשת חלה חל בזמן עשיית הבצק (עבה) המיועד לאפיה. לגבי בצק המיועד לבישול או טיגון בשמן עמוק קיימת מחלוקת האם חייבים להפריש לכן השפתי כהן (יורה דעה שכ"ט, ד') פוסק שיש להחמיר להפריש בלי ברכה או לאפות מעט מהבצק ואז להפריש בברכה (כאשר כמות הקמח בבצק היא בשיעור המחייב). לביבות מבלילה רכה שמטגנים אותן בשמן עמוק לא צריך להפריש חלה. ב) המשנה ברורה פוסק (קס"ח, ע"ה) שכאשר בצק מיועד לבישול או טיגון בשמן עמוק אז גם כאשר אכלו כדי שביעה לא מברכים ברכת המזון אלא ברכת על המחי-ה. בברכה הרב חגי בר גיורא