• שירות לאומי

שירות לאומי- יש קדימות לעיר שבה אני גרה?

הרב עזריה אריאל

כ"ה כסלו תשע"ד
שאלה
שלום הרב. אני תלמידת כיתה י``ב ובשנה הבאה אעשה בעז``ה שירות לאומי. בדברים י``ט,ז` כתוב `` כי יהיה בך אביון מאחד אחיך באחד שעריך בארצך אשר ד` אלוקיך נותן לך, לא תאמץ את לבבך ולא תקפץ את ידך מאחיך האביון``. האם בעקבות פסוק זה שמדבר על עניי עירך, ישנו חיוב או עדיפות מסויימת לעשות שירות לאומי או התנדבות דווקא בעיר בה אני גרה ? תודה מראש וחג שמח !
תשובה
לשואלת, שלום וחנוכה שמח! אכן, במדרש 'ספרי' על פסוק זה למדו חז"ל שעניי העיר קודמים לעניי עיר אחרת (ובגמרא בבבא מציעא עא ע"א למדו זאת מפסוק נוסף, וכיוצא בזה שם לא ע"ב). מסתבר מאוד שדין זה נאמר לא רק לגבי צדקה אלא גם לגבי גמילות חסדים בגופו וכל צורה של הטבה לזולת (מקורות בכיוון זה בשו"ת מהר"ם גלאנטי סי' עו ושו"ת מכתם לדוד סי' מז - דיון מעניין מאוד האם מותר לרב העיר לעזוב את עירו לטובת עיר אחרת, ושם דיון נרחב על "עניי עירך קודמים" בהקשר זה). אך זכות הקדימה לבני העיר איננה שיקול בלעדי. אם מסיבה כלשהי ההתנדבות בעיר השניה תהיה משמעותית יותר במידה ניכרת, מותר להעדיף את המצווה הגדולה יותר. כמו כן, אם בעיר השניה תרגישי בטוחה יותר מבחינה רוחנית (למשל, כשהליווי התורני של בנות השירות מושקע שם יותר), ברור שמותר וראוי מאוד להעדיף את המקום הבטוח יותר (אם כי בדרך כלל מבחינה זו יש ערך רב בלינה בבית). אפילו פער שנראה לך משמעותי מבחינה נפשית או חומרית מתיר להעדיף שירות במקום אחר (על כל השיקולים הללו בשו"ת מכתם לדוד הנ"ל ומקצתם גם בשו"ת יוסף אומץ סי' יט, על העדפת תרומה ליישוב ארץ ישראל לעומת עניי עירך). אלה הם העקרונות שיש לקחת בחשבון. אולם ההחלטה הסופית על מקום השירות איננה יכולה להיקבע על פי שאלה מרב שאינו מכיר אותך. כדאי להתייעץ על מכלול השיקולים עם מישהו שמכיר אותך ואת סומכת עליו: ההורים ומישהו/מישהי מצוות בית הספר שבו את לומדת, וכך תוכלי בעז"ה לקבל החלטה נכונה. בהצלחה מרובה וכל טוב,