• שבת ומועדים
  • ברירה

סחיטת כרוב כבוש בשבת

כולל הלכה בית אל

י"ט טבת תשע"ד
שאלה
שלום רב, אנו מכינים כרוב כבוש בביתנו. לפני שמגישים אותו לשולחן יש לסחוט את הכרוב היטב ולחתוך אותו. אני מכינה את זה לפני שבת, אך במידה ושכחתי, האם מותר לעשות פעולת סחיטה זו בשבת, מאחר וזו דרך האכילה שלו? אין המיץ הנותר מן הכרוב משמש אותנו לשום דבר אחר ונחשב כפסולת לכל דבר. אודה לכם על תשובתכם
תשובה
לשואלת שלום! מותר לסחוט בשבת את הכרוב הכבוש במידה ואינכם עושים זאת כדי להשתמש במימיו, אך צריך לעשות זאת סמוך לסעודה. הרחבה: לכאורה צריך לדון מקרה זה מצד שתי מלאכות: סוחט (דש) ובורר. סוחט: מבואר בשו"ע (או"ח ש"כ, ז') שמותר לסחוט ירקות שלוקים או כבושים במידה ועושה זאת לצורך הירקות ("צורך גופן") ולא לצורך מימיהן. ולכן במקרה זה שסוחטים את הכרוב הכבוש לצורך הכרוב ולא לצורך המים - אין בעיה של סוחט. בורר: כשסוחטים את הכרוב הכבוש ממי הכבישה, בעצם בוררים את המים מהכרוב. בשמירת שבת כהלכתה (פרק ה' סעיף ח' במהדורה החדשה) פסק שיש בזה משום בורר ולכן התיר לסחוט את הירק הכבוש רק סמוך לסעודה. כל טוב! הרב משה ברש כולל הלכה ישיבת בית אל