• מעשר כספים - כללי

איך לחשב מעשר כספים

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ח אב תשס"ב
שאלה
היום כשיורד לנו מהמשכורת מס הכנסה, האם ניתן להחשיבה כמעשר כספים, הרי הכסף הולך לטובת הציבור? מאיזה סכום עלינו לתת מעשר כספים? מהברוטו? מהנטו? לאחר ניכוי תשלומים של פעוטונים, בתי ספר, ישיבות ואולפנות? אדם שעושה ביטוח חיים (למעשה זה לטובת האלמנה והיתומים), האם אין זה בגדר כסף צדקה?
תשובה
ניכויי המס אינם נחשבים לצדקה משתי סיבות: א. משום שאדם חייב אותם בלאו הכי. ב. המסים מממנים צרכים שונים, ביניהם הכרחיים כגון בטחון, בריאות ותשתיות וחלקם דברים שבודאי אינם נחוצים כגון ה"תרבות" הספורט וכדו'. רק חלק קטן מופנה לצדקה. עם זאת חישוב הרווחים לצרכי מעשר הוא מהנטו, לאחר הניכוי. הוצאות לילדים גדולים מעל 6 נחשבות לצדקה (חוץ מהוצאות לימוד תורה לבנים שהן חובה). ביטוח אינו צדקה ודאית שהרי אם הוא יתאלמן הוא לא יקבל את הביטוח של עצמו. גם לא ברור שאלמנתו ויתומיו יהיו עניים עד כדי כך שהביטוח שיינתן להם ייחשב כצדקה.