• הלוואה

תשלום חוב על אדם שנפטר

הרב מרדכי גרוס

ז שבט תשע"ד
שאלה
שלום כבוד הרב, אחי נהרג בתאונת דרכים לפני 3 שנים, נותר חוב בהוצאה לפועל ועד היום הם שולחים מכתבים בנושא. האם אני צריך להחזיר את החוב? ואם כן אז את הסכום כיום או את הקרן - החובות לבנקים וכאלה? תודה מראש כבוד הרב
תשובה
שלום וברכה, על פי ההלכה, יורש חייב לשלם את חובות הנפטר רק מנכסים שהשאיר אחריו הנפטר, (קרקע או מטלטלים) אם הוא לא השאיר אחריו נכסים, או שהנכסים שהשאיר אינם מכסים את סכום החובות אין היורש חייב לשלם מכספים שלו, יש מחלקות בין הפוסקים האם היורש חייב, באופן שהנכסים שהוריש הנפטר נרכשו על ידו לאחר ההלוואה, והנפטר לא התחייב לשעבד נכסיו שייקנו לאחר ההלוואה, עוד נחלקו האם הדעות המחייבות במקרה הנ"ל סוברים כן רק בבן בחובות אביו או אף בכל יורש. החוק במדינת ישראל שונה מדין התורה, ייתכן שתאלץ לנהוג על פי החוק, לכן כדאי לך לברר את פרטי החוק בעניין, (במקום שעל פי דין תורה היורש חייב, אין בכוח החוק לפטור אותו, אך לפי מה שביררתי בנושא זה החוק מחמיר על היורשים יותר מדין התורה) כיון שלא פרטת את פרטי החוב, כתבתי את הדין הבסיסי, אם תרצה תשובה מדויקת יותר, פרט על איזה חוב מדובר, והאם האח השאיר אחריו נכסים בעלי ערך. בברכה שלא תראו עוד יגון וצער, אלא אור וטוב, הרב מרדכי גרוס.