• שכירות, קנייה ומכירה

טעות של המוכרת

הרב יהודה אודסר

כ"ז אדר א' תשע"ד
שאלה
בס"ד קניתי בחנות בגדים 3 חולצות ושילמתי את הסכום שהמוכרת ביקשה. בבית הסתכלתי בחשבונית וראיתי שחויבתי על 2 חולצות בלבד. התקשרתי והודעתי להם, הם לא רצו לקחת מספר כרטיס אשראי כי זו לא המדיניות שלהם, והם אמרו שהאפשרות היחידה היא שאגיע לחנות. אמרתי להם שאנני יודע מתי אגיע לשם כי אנני מרבה להגיע לאזור. שאלותיי הן: האם אני מחוייב להגיע לשם? האם עלי להשתדל? האם אני יכול להשתמש בחולצות? תודה מראש.
תשובה
יש כאן דין של השבת אבידה. לבעלי החנות אבד סכום הכסף של החולצה ועליך חלה המצוה והזכות של השבת אבידה. אמנם, מדיני השבת אבידה למדנו שעל האדם מוטל טורח ההשבה אך לא הפסדים כספיים, ובוודאי לא כאלו שעולות יותר מערך הכסף שאבד, מכיוון שמעיקר הדין אדם יכול לדרוש הוצאות כספיות שהוא הפסיד בגין השבת האבידה (חושן משפט סימן רס"ה - בענין הפסדת יום עבודה). לכן, אם אתה עובר שם בכל מקרה, תכנס ותשלם, שהרי אתה רצית בשלשת החולצות, ולבנתיים אתה רשאי להשתמש בחולצה השלישית, שכתבו הפוסקים שחפץ שניתן לקנות כמוהו בדיוק אין צורך לשמור אותו עד הימצאותו של המאבד אלא ניתן להשתמש בו ולזקוף בחוב כספי למאבד את הסכום הנ"ל, כל שכן בכסף שאין שוני בין מעות אלו לאלו (נלמד מדין "תפילין " בבא מציעא כט: חושן משפט סימן רס"ז סעיף כ"א, ובסמ"ע שם וכן פסק בערוך השולחן הלכה למעשה).