• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

גודל נחלתו של מנשה

הרב רפאל וסרטיל

י"ח אדר א' תשע"ד
שאלה
למה מנשה קיבל הרבה נחלה? אפילו שהוא היה שבט גדול הוא קיבל נחלה גדולה יחסית אפילו לגודלו
תשובה
לשואל שלום, נחלת שבט מנשה היא אכן הגדולה שבנחלות השבטים, והיא מתחלקת לשני חלקים: אחד בעבר הירדן המזרחי והשני בעבר הירדן המערבי. מן הפסוקים בספר יהושע (יז, יב-יג) עולה שבתחומי שבט מנשה, על פני שטח רחב, עדיין ישבו עמים זרים: הַפְּרִזִּי, הָרְפָאִים והַכְּנַעֲנִי. כמו כן היו בהר מנשה שטחי יערות, שאינם מאפשרים לעבד את האדמה. לגבי שטח נחלתם בעבר הירדן כותב הנצי"ב בסוף פרשת דברים שבני מכיר היו תלמידי חכמים ובקשם משה רבנו להעמיד שם מקום תורה, לכן נתן להם נחלה גדולה לפתותם. בברכה נאמנה