• תורה, מחשבה ומוסר
  • עולם הבא ותחיית המתים

תחיית המתים על פי המצוות

הרב יצחק גרינבלט

ט אדר ב' תשע"ד
שאלה
שלום! אחת הסיבות ששמעתי שאסור לתרום איברים הוא שבתחיית המתים אתה קם ביחד עם גופך, וכן יראו שחסר לך איבר. כמו כן בספר ׳שירת הבית היהודי׳ נכתב שיש רמ׳ח מצוות עשה כנגד כל איבר בגוף האדם, גם פה כשתהייה תחיית המתים יקום עם אותם איברים כנגד המצוות שקיים. האם תחיית המתים איננה רק תחיה של הנשמה, שהרי הגוף הוא בסה׳כ דבר גשמי. וכן בעולם הבא אנחנו נהיה רק נשמות. וגם אם תחילה אנחנו קמים עם הגוף וממשיכים לאחר מכן רק עם הנשמה, מה זה משנה אם חסרים איברים מסויימים בגוף? (כמובן שאינני מדברת על המצוות שחשוב לקיים, אלא רק הגוף הפיזי עצמו). תודה רבה!
תשובה
בס"ד שלום לך. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, ולראות שאת עוסקת בנושאים חשובים כל כך, נושאים שבהחלט מעניינים ויש בהם המון מה לעסוק, להתבונן ולהבין. בדורות האחרונים זכינו להתקדמות גדולה מאוד בעולם הרפואה. כיום יש לרפואה אפשרויות רבות לעזור לאנשים להבריא ולהתגבר על מומים שונים ועל סיבות שונות שבעבר באופן מהיר היו גורמות למוות. אחד האמצעים המצויים מאוד כיום זה השתלת איברים. כיום נערכות המון השתלות, וחיים רבים ניצלים בזכות ההשתלות האלו. כמו כל דבר בעולם, תפקידו של הרב, ובפרט פוסק ההלכה להביע את דעתו, על פי כל הידע התורני שלו, ולהורות מהי דעתה של היהדות ביחס לאותו הנושא, ומה נכון ומה לא נכון לעשות, ואף את מה שנכון, איך לעשות בדרך הראויה ביותר לפי התורה. בנושאים מורכבים, מעולם תפקידם של גדולי ישראל היה לשבת על המדוכה ולבחון את הדברים באופן מקיף ויסודי, ואכן גם נושא זה זכה שישבו ודנו בו גדולי הפוסקים. טענות שונות הועלו להתיר או לאסור, ומקורות רבים הועלו על ידי גדולי הפוסקים, בשאלות השונות. אם תרצי את מוזמנת לעשות חיפוש קל בנושא "השתלת איברים בהלכה" ותגלי מאמרים רבים ומקיפים על הנושא, ובהם תוכלי לבחון את הצדדים השונים, את הבעיות ואת הפתרונות. מטבעם של הדברים, לא אוכל להתחיל להאריך בנושא, שכן הוא דורש לימוד ארוך ומשמעותי, ואני בהחלט מציע לך לצאת למסע של בירור, מסע של למידה ותזכה להמון עניין ולהמון בניה אישית. בסופו של דבר, בדברים מעין אלו הכלל הוא: "עשה לך רב", שכל אחד צריך שיהיה לו רב פוסק שהוא הולך לפי פסיקתו, ובמצב זה, או שאפשר לשאול, את דעת אותו הפוסק, או פשוט לבדוק בספרים מה הוא מורה במציאויות כאלו. כיום כאשר המון ידע חשוף בפני אנשים, הדבר פשוט וקל, ואפשר גם לבקש מרבנים עזרה כיצד להגיע לרב הפוסק שאת הולכת כמותו. ביחס לנקודה שהעלית, אם באמת יש בתרומה זו הצלת נפשות וחסד גדול, ממילא אנו מאמינים שה' יתברך, כאשר הוא יקים את האדם בתחיית המתים, הוא גם ישלים את האיברים האלו. חשוב לדעת שתחיית המתים אינה תחייה של הנשמה, אלא תחייה של כל האדם, של הגוף ושל הנפש, וממש של כל מהות האדם. אמנם חשוב לדעת שזהו רק שלב, ולאחר השלב הזה של תחיית המתים יהיו שלבים שונים, ושוב אינני יכול להרחיב, ואת מוזמנת ללמוד על הנושא, לקרוא מה שכתבו עליו, ואשמח לעזור. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.