• שאלות כלליות

קוליטיס - חולה שאין בו סכנה?

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד אדר ב' תשע"ד
שאלה
כבוד הרב שלום רב! אני חולה בקוליטיס (דלקת במעיים), ומטופל באופן יומי בכדורים שמונעים את התפרצות ההתקף. התפרצות של התקף יכול להביא עד למיון. האם הדין שלי הוא כדין חולה שאין בו סכנה לעניין שבתות, צומות וכד’?
תשובה
כן, יהיה מותר להשתמש עם התרופה הזו גם בשבת וגם בפסח, אם יש בזה חמץ מן הסתם זה לא ראוי לאכילה ולצורך חולה חכמים לא גזרו דבר שלא ראוי לאכילה בפסח. מדאורייתא בכלל אין איסור בדבר שלא ראוי לאכילה, אבל היות והוא אוכל אותו, יש מושג שהרא"ש קורא לו "אחשוויה", חכמים אסרו בגלל שהוא החשיב את זה למרות שזה לא ראוי לאכילה, אבל לצורך חולה הוא לא החשיב את זה, הוא עושה את זה באילוץ שהרופא אמר לו, ויהיה מותר בפסח.