• שבת ומועדים
  • קטניות

תבלינים בפסח לעדות אשכנז

הרבנות הראשית לישראל

ז ניסן תשע"ד
שאלה
שלום הרב, אשמח אם תוכל בבקשה לעשות לי קצת סדר בדברים משום שהתשובות שקראתי לא חד משמעיות- איזה תבלינים מותרים לאשכנזים בפסח (בכללם אני שואלת על כמון, כורכום (לא זעפרין), פלפל שחור ופפריקה)? במידה ויש איסור על תבלין מסויים האם טחינה עצמאית של התבלין בביתי תפתור את הבעיה? תודה מראש!
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה האיסור של קטניות חורג מההגדרה הבוטנית אלא הדברים שרגילים להתערב בהם מיני דגן או שמלקטים אותם כדגן או שהמאכלים או דברי מאפה שעושים מהם דומים לדברים שנעשים מדגן כל אלא נכללים באיסור קטניות. בתבלינים טחונים קיים חשש לעירוב של דברים אחרים כגון בפלפל שחור מערבים דוחן(=קטנית) ובפפריקה אדומה מוסיפים שמן סויה. לכן לפסח יש להשתמש רק בתבלינים שיש להם כשרות לפסח ללא חשש קטניות ויש מחמירים לטחון לבד את התבלינים. מקובל שכמון נחשב לקטניות בגלל הדמיון והתערובת שקיימת בו. כורכום קיימת מחלוקת שיש שאוסרים מחשש תערובות וחמץ ולא מחלקים בן הסוגים ויש מתירים. יותר פשוט להתיר כאשר טוחנים את פקעת הכורכום. בברכה הרב חגי בר גיורא