• שבת ומועדים
  • ספר שמות

סתירה בתורה? האם מותר להקריב על במות בארץ או לא?

הרב רפאל וסרטיל

כ"ז ניסן תשע"ד
שאלה
שלום רב. הייתי רוצה לישב את הסתירה הזו "היא בשאלה האם מותר להקריב בארץ בבמות, או שמא רק "במקום אשר יבחר יהוה"? בס’ הברית נאמר "מִזְבַּח אֲדָמָה תַּעֲשֶׂה לִּי וְזָבַחְתָּ עָלָיו אֶת עֹלֹתֶיךָ וְאֶת שְׁלָמֶיךָ אֶת צֹאנְךָ וְאֶת בְּקָרֶךָ בְּכָל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת שְׁמִי אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ: וְאִם מִזְבַּח אֲבָנִים תַּעֲשֶׂה לִּי לֹא תִבְנֶה אֶתְהֶן גָּזִית כִּי חַרְבְּךָ הֵנַפְתָּ עָלֶיהָ וַתְּחַלְלֶהָ" (שמות כ,כא-כב). ובס"ד נאמר "לֹא תַעֲשׂוּן כֵּן לַה' אֱלֹהֵיכֶם: כִּי אִם אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם מִכָּל שִׁבְטֵיכֶם לָשׂוּם אֶת שְׁמוֹ שָׁם לְשִׁכְנוֹ תִדְרְשׁוּ וּבָאתָ שָׁמָּה: וַהֲבֵאתֶם שָׁמָּה עֹלֹתֵיכֶם וְזִבְחֵיכֶם וְאֵת מַעְשְׂרֹתֵיכֶם וְאֵת תְּרוּמַת יֶדְכֶם וְנִדְרֵיכֶם וְנִדְבֹתֵיכֶם וּבְכֹרֹת בְּקַרְכֶם וְצֹאנְכֶם" (דברים יב,ד-ו ועוד כיצד הדברים מתישבים?
תשובה
לשואל שלום, משחרב משכן שילה עד שנבנה בית המקדש היה מותר להקריב בבמות, ומשנבנה בית המקדש נאסרו הבמות באיסור חמור שעונשו כרת (ראה משנה במגילה פ"א מי"א וזבחים פי"ד משניות ד-ח). מדובר כמובן בבמות ששימשו לשם שמים ולא חלילה לעבודה זרה. בברכה נאמנה