• שבת ומועדים
  • ספר במדבר

איך הרגו את בלעם?

רבנים שונים

י"ט תמוז תשע"ד
שאלה
בפרשת השבוע הבעל"ט (מטות) מבואר שבמלחמת ישראל עם מדין, הרגו את חמשת מדין ואת בלעם בן בעור, כמו שנאמר "ואת מלכי מדין הרגו על חלליהם את אוי ואת רקם ואת צור ואת חור ואת רבע חמשת מלכי מדין ואת בלעם בן בעור הרגו בחרב" (ל""א, ח’). וצריך ביאור, שהרי לקראת סוף פרשת בלק נאמר "ויקם בלעם וילך וישב למקומו וגם בלק הלך לדרכו" (כ"ד, כ"ה). ומבואר שבלעם בכלל חזר לביתו ולא נשאר יחד עם בלק במדין, וא"כ איך הרגו את בלעם במלחמת מדין?
תשובה
שלום וברכה. רש"י על הפסוק מבאר את שאלתך, וכותב: "בלעם הלך שם ליטול שכר עשרים וארבעה אלף שהפיל מישראל בעצתו, ויצא ממדין לקראת ישראל ומשיאן עצה רעה. אמר להם אם כשהייתם ששים רבוא לא יכולתם להם, ועכשיו בי"ב אלף אתם באים להלחם. נתנו לו שכרו משלם ולא קפחוהו" כלומר - נתנו לו את השכר המגיע לו והרגו אותו. כלומר, בנוגע לשאלתך - בלעם בדיוק חזר למדין כדי ליטול מהם את השכר על כך שבגלל העצה שלו נהרגו מישראל עשרים וארבע אלף איש, וממילא ישראל פגשו אותו במדין והרגו אותו. בברכת התורה, WWW.Yeshiva.org.il