• עבודה זרה, פסלים ותמונות

בובות וציור כוכבים

הרה"ג דוב ליאור

י מרחשון תשס"ה
שאלה
אשמח מאוד אם כבודו יואיל להקדיש מעט מזמנו ולענות על שאלותי לאור האמור בשו"ע בסימן קמא סעיף ד’: א. האם יש איסור בצילום כל גוף השמש , וכגון קודם שקיעתה? ב. האם יש בעיה בציור כוכבים (עיגול עם קרני זווית מעין מגן דוד עם עוד זווית) הרי ברור שלא כך היא צורתם בשמים? ג. האם צריך לקטום חוטם או אף של בובת משחק? ד. האם בימינו שייך לחוש לכל האמור בסימן לעיל הרי רוב העולם לא עובד צורות ודמויות אלה?
תשובה
על צילום אין איסור, ובכלל לפי הרמב"ם מה שמוזכר דמות 'חמה' אין הכוונה לשמש שאנו מכירים אלא לאחת המזלות ששמו חמה. יש הרבה שיטות שמקילות בזה. לגבי כוכבים, אם זה לא בולט, יש בזה מח' הראשונים, ומקלים בדורות שלנו כי אין בזה סרך של עבודה זרה כי כולם יודעים שזה רק ציור. לגבי קטימת בובת משחק, יש הבדל בין יצירת תבנית אדם שזה אסור, לבין השהיית צורה קיימת, שאמנם בעבר משום חשד היה אסור להשהות אפי' רגע אחד, אבל היום הואיל וזה לנוי וכולם יודעים שזה משחק להשהות את זה יהיה מותר. בימינו אם הולך לאיזו מדינה בעולם ורואה צורה, לא צריך לחשוש שזה צלם הנעבד כי רוב העולם, אולי חוץ מכמה עמים פרימיטביים, כבר לא מתייחס לזה בתור ע"ז והולכים אחר הרוב. אבל וודאי שגם היום אסור לעשות צורת אדם שלימה.