• ברכת המזון

יעלה ויבוא וכוונה בראש חודש

הרב דוד חי הכהן

י"ב אלול תשע"ד
שאלה
1. יש בחלק מהסידורים בתפילת מוסף של שחרית ראש חודש יש בברכה "המקדש ישראל והזמנים" כתוב שם שצריך לכוון את אחד מצירופי ה’ המתאים לכל חודש, איך מכוונים בזה? 2. וגם כתוב שם (בתפילת מוסף ראש חודש) שרז"ל אמרו מפני מה ישראל מתפללים ולא נענים מפני שלא יודעים לכוון בשם, ותמוה, מי לא יודע את השם הנכתב והנקרא, אלא הוא לא יודע את הצירוף השייך לכל חודש שנאמר "אשגבהו כי ידע שמי יקראהו ואהנהו עמו אנכי בצרה", איך כולם (שלא מכוונים בזה) מסבירים את הפסוק הזה? 3. אם אני שכחתי יעלה ויבוא בברכת המזון, מה אני צריך לעשות? 4. אם שכחתי יעלה ויבוא בברכת המזון ונזכרתי מתישהו, מתי אני צריך לחזור ומתי לא?
תשובה
1. כשמזכירים את שם ד' מסתכלים על השם של אותו חודש. 2. לדעת את ד' הכוונה הפשוטה היא להיות קרוב לד' כמו וידע אדם את חוה אשתו. ובזכות הקרבה לד' הוא יזכה לישועה. 3. אם נזכר מיד אחרי בונה ירושלים לפני שהתחיל בברכה הבאה מברך ברכה מיוחדת שכתובה בברכון. ואם נזכר אח"כ מחכה להרחמן ושם יאמר הרחמן יחדש עלינו את החודש הזה לטובה ולברכה.