• שבת ומועדים
  • סליחות

סליחות לנשים

הרב עזריה אריאל

ה אלול תשע"ד
שאלה
שלום הרב! יש לי כמה שאלות לגבי הסליחות: האם אפשר להגיד קריאת שמע לפני הסליחות? האם נשים חייבות בסליחות? והאם כשאני קמה בבוקר לסליחות עליי להגיד קודם ברכות השחר? תודה
תשובה
לשואלת, שלום! 1. זמן קריאת שמע מתחיל משלושת רבעי שעה לפני הזריחה, וזוהי ההגדרה המקובלת לזמן "משיכיר את חברו" (ראי שו"ע או"ח סי' נח ס"א). לכן, אם הסליחות מוקדמות יותר אין לומר קריאת שמע לפני הסליחות. 2. נשים אינן חייבות באמירת סליחות (ילקוט יוסף, 'אוצר דינים לאישה ולבת', פ"ז ס"ו; מקדש ישראל, מאת הרב הרפנס, ימים הנוראים סי' נט). אמירת הסליחות היא מנהג, ובמנהג מה שקובע הוא מה שנהגו בפועל. המנהג המקובל הוא שהגברים אומרים את הסליחות בקביעות ואילו הנשים אומרות רק בהזדמנויות מיוחדות לפי יכולתן ורצונן. יש במקורות ראיות לכך שמדי פעם נשים השתתפו בסליחות (כגון ברמ"א סי' פח ומשנ"ב שם ס"ק ח, ומקורות נוספים ב'מקדש ישראל' הנ"ל), אך כנראה בדרך כלל לא היה זה מנהג קבוע מקיף ומחייב (רבי חיים פאלאג'י, ב'צוואה מחיים' אות נח, אף העדיף שנשים לא תבואנה לסליחות, מטעמי צניעות). 3. מאחר שאמירת הסליחות כוללת פסוקים, יש להקדים ולברך ברכות התורה לפני הסליחות.