• דרכי הגאולה

זכות אבות תמה?

הרה"ג דוב ליאור

י מרחשון תשס"ה
שאלה
בשיעור בסניף הזכירו את המימרא מהגמרא שלאחר חורבן בית שני תמה זכות אבות. מה המשמעות שתמה זכות אבות? הרי היום אנו עדיין מבקשים רחמים בזכות אבותינו הקדושים? הבנתי שיש גם חילוק בין ברית אבות לזכות אבות. זה נכון?
תשובה
תוס' במסכת שבת נה. מחלקים בין זכות אבות לברית אבות, זכות אבות פ' שבזכות אבות שטרחו אנו נזכה אף שאין לנו זכויות, וברית אבות פ' שהקב"ה עושה למען שמו יתברך, בגלל עצם זה שכרת ברית עם אבותינו ואנו הבנים שלהם, זהו ברית אבות לא תמה.