• שאלות כלליות

גבולות הארץ לעניין השמיטה

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ו מרחשון תשע"ה
שאלה
מהם גבולות הארץ הרלוונטים לענייני קדושת שביעית? האם באיזור גוש קטיף יש קדושת שביעית?
תשובה
לצערנו כיום גוש קטיף לא בידנו, אבל ישנם חקלאים מגוש קטיף שהתיישבו במקום סמוך וגם שם יש את אותן ההלכות.של עולי מצרים. הם נקראים היום "עוטף עזה", ויש להם מעלה נוספת, האנשים שגרים שם מוסרים את נפשם לגור באיזור הזה, הם נמצאים בסכנת חיים ועברו לאחרונה את מבצע צוק איתן, והם אלה שספגו את רוב רובם של הרקטות והמרגמות. חלקם לא יצאו לעבודה חמישים יום, וחובה לעזור להם. שנת שמיטה היא שנה של עזרה הדדית, אם העירוניים לא עוזרים לחקלאים לשמור שמיטה הם לא מקיימים את מצות השמיטה. העירוניים צריכים להבין שאדמת ארץ ישראל היא של כולנו, החקלאי מצידו צריך להפקיר את הפירות ולדאוג שאנחנו נאכל אותם, ואנחנו צריכים מצדנו לעזור לו לגדל את הפירות האלה. לכן לאזור עוטף עזה יש מעלה מיוחדת, גם בגלל שהוא אזור ספר חשוב מאד וגם מבחינת ההגדרה ההלכתית שלו לעניין השמיטה, דהיינו תחום עולי מצרים לעניין גבולות הארץ, ארץ ישראל כולה קדושה אבל יש בתוכה רבדים רבדים: א. גבולות ההבטחה לאברהם מים סוף כולל אילת עד הנהר הגדול. ב. גבולות ההתנחלות בפרשת מסעי, המקומות שהתנחלו בבית ראשון הם נקראים קדושה ראשונה של עולי מצרים, הם משתרעים מדרום ים המלח ולפי מסורת עתיקה עד הליטאני בצפון וזה רוב ארץ ישראל. ג. גבול פנימי של עולי בבל, מאשקלון עד כזיב, זה פנים הארץ. לגבי שמיטה, עיקר דיני שמיטה חלים באזור המרכזי של גבול עולי בבל, שם אסור לזרוע ושם קיים איסור ספיחין. באזור שדרומית לאשקלון יש קדושת שביעית ואסור לזרוע, אבל ספיחין אין שם כי ושם לכל הדעות מועילה מכירה לגוי. כידוע יש מחלוקת פוסקים מפורסמת וידועה האם מכירה לגוי מועילה או לא. הרבנות הראשית לדורותיה הלכה בעקבות קודמיהם, הראשון היה הרב יצחק אלחנן מקובנה, אחריו הרב הלוי, שפעל על פי הרב דיסקין ואחריהם הרב קוק - הם עשו את היתר המכירה. הרב קוק אמר שזה מועיל ומותר, אבל גם הוא בעצמו אמר שזה לא מוסכם לכל הדעות. אבל אם מוכרים את הקרקע באזור שמחוץ לגבול עולי בבל - לכל הדעות מועילה המכירה לגוי ומורידה את הקדושה, לא מפקיעה לגמרי אבל מורידה, וכמו כן אין שם איסור לא תחנם. לכן יש עדיפות מכל הבחינות לקנות משם, גם מבחינת ההיתר באזור הזה וגם מבחינת התמיכה בחקלאים שהם "גיבורי כח עושי דברו", תרתי משמע. שוכתב מתוך השו"ת לשנת השמיטה.