• שאלות כלליות

יחס היהדות לפיגור שכלי

הרב יהושע שפירא

י"ב טבת תשע"ה
שאלה
שלום הרב! אני עובדת עם אוכלוסייה של אנשים בעלי פיגור שכלי, וחשוב לי להבין מה יחס היהדות לאדם בעל פיגור שכלי- האם דנים אותו בשמיים על מעשיו? הרי ברוב הדרגות האדם לא שולט על עצמו ואינו מבין את השלכות מעשיו. וגם באופן כללי- לשם מה יורדת לעולם נשמה בגוף של אדם מפגר? תודה רבה.
תשובה
אין הקב"ה בא בטרוניה אל בריותיו, ובוודאי הקב"ה דן כל אחד כפי כוחו וכפי יכולת בחירתו. אדם מוגבל בודאי מוגבל גם בכושר הבחירה שלו, ונאמן הוא הדיין לדון דין אמת, שלא לתבוע מבריותיו מה שאין בכוחותיהם לעשות. ירידת נשמה לגוף היא משהו עליון ונשגב שכולל גם את הבחירה שעל פיה אדם מקבל שכר, אבל בהחלט לא רק, הרי רבים מבריותיו של הקב"ה הם ללא בחירה כמו בעלי החיים והמלאכים שבשמים, ואף על פי כן הם נבראו. זאת משום שעצם הקשר בין הנשמה לגוף, בין הנשמה לעולם הזה - הוא עצמו כבר פועל פעולות עמוקות שמביאות אחר כך לשכר גדול ולהנות מזיו השכינה בעולם הבא. אלו חשבונות שאדם לא יכול לעמוד עליהם.