• המניין

תפילה במניין שנחסר

הרב בנימין במברגר

כ"א אדר תשע"ה
שאלה
שלום רב. 1 תחילת היתה ב- 10 מתפללים לאחר ובא לציון יצא אחד מה מתפללים: א. האם ניתן לצרף קטן בן 12 לשמונה חודשים להמשך התפילה עד סופה? (מניין ספרדי) ב. האם ניתן להמשיך את התפילה ב-9 אנשים? 2 כעת שזמן הנץ הוא בשעה 6:31 לחלק מה מתפללים ממהרים לעבודתם: א. האם ניתן לדלג על תוספת של התחנון שבימי שני וחמישי? ב. על אילו חלקים בתפילה ניתן לדלג על מנת שנסיים את התפילה עם מניין הכונה עד השעה 07:00?
תשובה
1. אם הוא יצא לפני קדיש "תתקבל", לספרדים אין לומר קדיש לאחר "ובא לציון" (כך משמע מהשולחן ערוך נה, ב, ועיין בילקוט יוסף סימן קלב הלכה י"ב). ואילו לאשכנזים יש לומר קדיש תתקבל לאחר "ובא לציון". ניתן להמשיך את התפילה שלאחר מכן אולם כבר אין כאן מניין ואין לומר קדיש יתום. קטן אינו מצטרף למניין. 2. א. אם אין אפשרות אחרת, כן. ב. את החלקים שלאחר קדיש תתקבל יכול כל אחד להשלים ביחידות. כדאי לומר "עלינו לשבח" בציבור לאחר הקדיש, כמנהג האשכנזים.